UPDATE Litvinenco l-a acuzat pe Bolea că a falsificat raportul Comisiei juridice privind activitatea ONG-urilor
Full Article 3 minutes read

UPDATE Litvinenco l-a acuzat pe Bolea că a falsificat raportul Comisiei juridice privind activitatea ONG-urilor

Deputatul  fracțiunii Platforma Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco l-a acuzat pe colegul său din legislativ, socialistul Vasile Bolea, că ar fi falsificat raportul Comisiei juridice. În cadrul ședinței din 11 iunie, Litvinenco a anunțat că Bolea a introdus din proprie inițiativă 6 amendamente în raportul privind proiectul de lege privind acitivitatea organizațiilor neguvernamentale. 

Update (11:20) Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău a anunțat că deputații din Comisia juridică s-au întrunit, totuși, în ședință, iar cinci membri ai acesteia au decis că amendamentele au fost introduse ilegal și au cerut demisia lui Vasile Bolea din fruntea Comsiei.

Știrea ințială

„Bolea a falsificat un raport al Comisiei. Noi am aprobat un raport într-o ședință, iar dumnealui singur, printr-un abuz de putere, a luat și a introdus încă șase amendamente în sinteza pe care a pus-o la dispoziția deputaților”, a declarat Litvinenco.

În replică, Bolea a răspuns că amendamentele la legea privind activitatea ONG-urilor au fost examinate acum o săptămână și Comisia juridică a dat aviz pozitiv, dar după aceasta, deputații au trimis încă 11 amendamente.

„Ele nu au fost examinate în Comisie, au fost inserate în sinteză și vor fi supuse dezbaterilor în ședința plenară a parlamentului. Plenul parlamentului să decidă asupra acestor amendamente”, a spus Bolea.

Speakerul parlamentului, Zinaida Grecianîi, a conchis că deputații vor vota separat pentru fiecare dintre amendamentele propuse la legea privind activitatea ONG-urilor.

Vicepreședintele parlamentului, Alexandr Slusari, a cerut o pauză de 30 de minute în timpul ședinței parlamentului pentru convocarea în ședință a Comisiei juridice și examinarea gestului lui Vasile Bolea.

Prin urmare, deputații au luat o pauză, însă deputații din Comisia juridică nu s-au întrunit în ședință. Ușa unde urma să se desfășoare ședința a fost închisă, iar unii parlamentari nu au putut să intre.

Amintim că legea privind activitatea ONG-urilor a fost adoptată în primă lectură acum doi ani. Aceasta a revenit în atenția publică după ce UE a subliniat că inițiativa este una dintre condiționalitățile impuse pentru ca Moldova să beneficieze de ajutor macrofinanciar. PSRM și președintele Igor Dodon au criticat forma inițială în care a fost formulat proiectul de lege. Vasile Bolea a propus amendamente la proiectul de lege după ce Comisia juridică a finalizat raportul asupra proiectului de lege.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: