Litvinenco: Moldova a cerut suportul unor experți din SUA pentru adoptarea legii Magnițky
Full Article 3 minutes read

Litvinenco: Moldova a cerut suportul unor experți din SUA pentru adoptarea legii Magnițky

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco spune că Legea Magnitsky Moldova, publicată recent pentru consulări, este un draft al proiectul de lege. Oficialul precizează că proiectul este în fază de consultare, iar până la o decizie finală „mai avem”. Litvinenco declară că Moldova a cerut suportul unor experți din SUA. Astfel, potrivit lui, la adoptarea legii vor fi luate în considerare toate punctele de vedere ca aceasta să fie conform stardardelor internaționale. 

„Noi am făcut public acel proiect de lege sau primul draft al proiectului de lege. (…) Vreau să precizez că proiectul este în fază de consultare, până la o decizie finală mai avem”, a spus Litvinenco, la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Ministrul s-a referit și la criticile din spațiul public, potrivit cărora documentul instituie acțiuni represive împotriva propriilor cetățeni. Astfel, potrivit unor juriști, prevederile legii Magnițki, adoptată în SUA, se aplică doar față de oficialii străini și nu se aplică în raport cu propriii cetățeni.

„În SUA, legea nu interzice aplicarea sancțiunilor față de cetățenii americani. În Marea Britanie, o lege similară admite aplicarea sancțiunilor și față de cetățenii britanici și avem cazuri concrete care noi le-am găsit. Acum, evident, până la o decizie finală până când Guvernul va adopta această lege mai avem, fiindcă beneficiem și de sprijinul unor experți din SUA cărora le-am trimis acest proiect de lege și așteptăm un feedback din partea lor”, a reacționat ministrul.

El a mai spus că „nu poți spune de pe acum ferm că poți să aplici această lege față de cetățenii Republicii Moldova sau nu poți să o aplici”.

„Acolo nu vorbim de o măsură cum ar fi confiscarea. Vorbim de înghețare, un fel de preluare temporară a unor componente ale dreptului de proprietate, dar nicidecum de preluarea proprietății. Vom lua în considerație toate punctele de vedere și vom adopta legea respectivă într-o formulă care ar fi corespunzătoare stardardelor internaționale”, a conchis Litvinenco.

***

Ministerul Justiției a publicat pe 9 decembrie Legea Magnitsky Moldova, menită să implementeze măsurile restrictive internaționale împotriva persoanelor implicate în fapte ce au atentat la drepturile fundamentale ale omului, la democrație și statul de drept. Documentul a fost prezentat pe 9 decembrie de către ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe comune cu premierul Natalia Gavrilița. Proiectul a fost prezentat la scurt timp după ce guvernul Marii Britanii a anunțat includerea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor în lista persoanelor vizate de sancțiuni.

Potrivit documentului, proiectul de lege a fost inspirat atât din legislația SUA, cât și din cea a Marii Britanii, Canadei și Lituaniei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: