(VIDEO) „Învingem hoția, oprim sărăcia!” Acțiune de protest organizată de Partidul Acțiune și Solidaritate
Full Article 6 minutes read

(VIDEO) „Învingem hoția, oprim sărăcia!” Acțiune de protest organizată de Partidul Acțiune și Solidaritate

Partidul Acțiune și Solidaritate a organizat, duminică 16 august, o manifestație împotriva actualei guvernări, pe care o acuză că a gestionat ineficient criza sanitară, socială și din domeniul agricol. Manifestația a avut loc în scuarul Teatrului de Operă și Balet din capitală.

(UPDATE 12:25) Manifestația organizată de PAS s-a încheiat.

(UPDATE 12:15) „Această guvernare nu a lăsat fermierii să intre în oraș. Fermierii care hrănesc nu doar această capitală, dar și această țară. Polițiștii lui Dodon notează numărul tractoarelor care s-au pornit la Chișinău. Fiscul lui Dodon face controale la agenții economici care îndrăznesc să ceară socoteală, primarii care nu fac parte din partidele de la guvernare au „în ospeție” CNA-ul de dimineață până în seară, chiar dacă unii sunt în funcții de doar câteva luni. Igor Dodon încearcă să aducă sistemul de oprimare a lui Plahotniuc”, a declarat Maia Sandu.

Lidera PAS, Maia Sandu: “Dragi prieteni, trăim vremuri cu adevărat grele. Colegii mei au vorbit despre câteva dintre problemele cele mai serioase cu care se confruntă oamenii în aceste zile – criza sanitară, criza economică, seceta. Și de parcă aceste nenorociri nu ar fi fost de ajuns, corupția și incompetența actualei guvernări amplifică aceste probleme aducând sărăcie, nedreptate, incertitudine, disperare, izolare. Recunoaștem cu toții că trecem printr-o perioadă complicată. Recunoaștem că nu sunt soluții miraculoase care să ne scoată din criză peste noapte. Dar tocmai pentru că trăim vremuri grele, e nevoie să ne unim, să ne solidarizăm și să acționăm împreună ca să ieșim la mal cu bine. (…)Noi suntem astăzi aici să le spunem răspicat că nu vrem conducători corupți, incompetenți, mincinoși, care se ascund de popor după garduri și scuturile poliției. Noi vrem conducători care să ne respecte, să ne asculte, să ne protejeze. Noi vrem să putem avea încredere în cei care sunt în fruntea țării. Noi vrem să ne simțim în siguranță în țara noastră. Așa cum ne simțim în familie. Noi suntem aici să le spunem că timpul lor se apropie de sfârșit. Că vine timpul oamenilor buni. Noi suntem aici să le arătăm că oamenii buni sunt mulți și determinați. Noi suntem aici să le cerem să nu-și mai bată joc de oameni în puținele zile în care mai rămân la guvernare. Noi suntem aici să le cerem să revină în parlament imediat, să adopte legile necesare ajutoarelor pentru agricultură, pentru economie, pentru asigurarea circulației oamenilor, pentru oprirea răspândirii virusului ca să putem reveni la normalitate cât mai curând. Iar dacă nu vor face asta, le promitem că o să protestăm în toată țara. Noi suntem aici ca să le promitem că la toamnă o să-i alungăm de la guvernare și o să le cerem socoteală pentru toate fărădelegile pe care le fac. Dragi prieteni, oameni buni care ați ajuns la acest protest, care protestați pe drumurile din țară, care ne urmăriți de departe dar sunteți cu inima alături de noi, vă mulțumim pentru curaj și pentru implicare. Vă rugăm să vorbiți cu oamenii din localitățile voastre, să-i încurajați, să ne unim cu toții pentru a combate minciunile corupților de la guvernare, încercările lor de a ne dezbina. Noi, oamenii buni ai acestei țări suntem mulți și ne dorim aceleași lucruri pentru țara noastră. Prin unitate am reușit să trecem peste năpastele din trecut. Prin unitate vom reuși și de această dată.”

Posted by Partidul Acțiune și Solidaritate on Sunday, 16 August 2020

(UPDATE 12:13) Președinta PAS Maia Sandu a îndemnat oamenii să îi aplaude pe medicii implicați în lupta cu pandemia de COVID-19. Aceștia au scandat „mulțumim!”.

„Recunoaștem că nu sunt soluții miraculoase care să ne scoată peste noapte din criză. dar pentru că situația este atât de complicată, este nevoie să ne unim, să ne ajutăm și într-o situație normală, conducerea țării ar trebui să fie cea care unește, îndrumă, încurajează și alină oamenii care trec prin vremuri complite. Nu și la noi, aici cei care s-au cocoțat în fotolii de conducători de țară ne iau în râs, ne acuză de toate relele. Din punctul lor de vedere, medicii care se îmbolnăvesc de COVID-19 și mor sunt vinovați”, a declarat Maia Sandu.

(VIDEO) „Învingem hoția, oprim sărăcia!” Acțiune de protest organizată de Partidul Acțiune și Solidaritate

captură/privesc.eu

(UPDATE 12:10) Iurie Lozinschi, un moldovean stabilit în Italia a declarat că autoritățile sunt incompetente și corupte. Acesta s-a referit la imaginile video în care fostul președinte al PDM îi oferă o pungă președintelui Igor Dodon.

„Dodon, nici pisica mea nu te mai crede. Ești un trădător de țară și un corupt. Noi, cei din diaspora, nu vom uita niciodată cum ne-ai lăsat de izbeliște. Cerem anularea carantinei obligatorii de 14 zile pentru cei care se întorc din țări mai puțin afectate de coronavirus, cum este Italia”, a declarat acesta.

(VIDEO) „Învingem hoția, oprim sărăcia!” Acțiune de protest organizată de Partidul Acțiune și Solidaritate

captură/privesc.eu

(UPDATE 11:50) Vicepreședintele PAS Mihai Popșoi a adresat un mesaj în limba rusă.

„Atâta timp cât cetățenii noștri vorbitori de rusă, fie ei ucraineni, fie găgăuzi, bulgari, armeni, azeri, pe care Dodon recent i-a făcut să se confrunte pe pământul nostru pașnic, atâta timp cât evreii, romii vor fi dezbinați, Dodon va reuși să îi manipuleze și să se înbogățească, iar cetățenii noștri, indiferent de naționalitate, vor sărăci. Numai uniți suntem de neînvins!”, a declarat Popșoi.

(VIDEO) „Învingem hoția, oprim sărăcia!” Acțiune de protest organizată de Partidul Acțiune și Solidaritate

(UPDATE 11:45) Proprietarul unei afaceri în domeniul alimentației publice care activează de 6 ani susține că atunci când a pus bazele business-ului său, și-a propus să reușească fără corupție și a reușit cu mare greu. Acesta s-a plâns că în Republica Moldova există o birocrație care descurajează micii antreprenori.

„Moldova este unica țară din regiune care nu are niciun program special pentru oamenii simpli, ca să-i scotă din criză. Noi nu cerem bani, dar niște acțiuni concrete de susținere. Au anunțat câte ceva la televizor, dar procedura este foarte birocratică, iar cei care au afaceri mici cum am eu, nu au avocați pentru a reuși să beneficieze de suportul anunțat de ei”, a declarat Vlad Șuleanschi, antreprenor.

(VIDEO) „Învingem hoția, oprim sărăcia!” Acțiune de protest organizată de Partidul Acțiune și Solidaritate

captură/privesc.eu

(UPDATE 11:35) Deputatul PAS Dan Perciun a declarat că autoritățile au ignorat sugestiile pe care formațiunea pe care o reprezintă le-a făcut încă la începutul pandemiei. „Ne sună oamenii în fiecari zi și spun că nu pot ieși din groapa în care s-au pomenit. Ce oferă acest stat oamenilor? De ce această guvernare este surdă, chiar și în an electoral? Răspunsul este foarte simplu: pentru că nu au nicio preocupare față de popor: există ei, cu companiile lor, și noi”.

(VIDEO) „Învingem hoția, oprim sărăcia!” Acțiune de protest organizată de Partidul Acțiune și Solidaritate

captură/privesc.eu

Știrea inițială

La manifestație s-au adunat câteva sute de persoane. Mulți dintre participanți susțin că au venit din Telenești, Hâncești, Rezina, Șoldănești și alte localități. Unii dintre aceștia au purtat pancarte cu mesajele „Opriți corupția”, Învingem corupția, oprim sărăcia”.

(VIDEO) „Învingem hoția, oprim sărăcia!” Acțiune de protest organizată de Partidul Acțiune și Solidaritate

Facebook/Sergiu Litvinenco

Una dintre manifestante a agățat o pungă neagră cu calendar de stativul microfonului, în semn de protest față de atitudinea lui Igor Dodon față de solicitările agricultorilor.

„Astăzi toată guvernarea lucrează pentru un singur lucru: să-i asigure „oleacă doctorului” un nou mandat. Cât de neghiob poți fi ca într-un an atât de dificil să îți întorci fața de la oameni? Acești oameni nu cer bani, dar suport sub formă de semințe și motorină. Cel mai trist este că bani sunt, dar pentru baloane de gaz, pentru cumpărat voturi cu un cub de lemne și un pumn de orez din cel mai ieftin. Poate voi ne credeți „colhoznici”, dar nici voi nu sunteți veșnici în funcție. Poate va exploda și mămăliga moldovenească cum a explodat și în Belarus”, a declarat Tatiana Crudu, producător agricol.

(VIDEO) „Învingem hoția, oprim sărăcia!” Acțiune de protest organizată de Partidul Acțiune și Solidaritate

Facebook/PAS

Iar Constantin Vrabie, un alt producător agricol, a declarat că autoritățile își bat joc de munca agricultorilor.

„Statul nu este  interesat că îl ajute pe Costea Vrabie, este mic și incomod. Este mai ușor să lași merele să putrezească pe deal, iar apoi să importezi din alte țări. Este mai ușor, pentru că așa fac bani grămadă. Este un mit că Moldova este un stat agrar, este batjocură și umilință și atâta timp cît un prim-ministru de numește „bețivi”, a declarat producătorul agriol.

Manifestanții au cerut demisia președintelui Igor Dodon și au scandat „La pușcărie” și „Salvăm agricultura!”.

Într-un briefing susținut la 12 august, președinta PAS, Maia Sandu a denunțat criza sanitară, problemele grave din sectorul agricol și faptul că guvernarea „ignoră durerile oamenilor”. Ea a spus că formațiunea își asumă angajamentul pentru acest protest și că vor fi respectate normele sanitare.

Precizăm că un grup de agricultori a protestat duminică, 16 august, și în fața autogării de Sud. La manifestație sunt prezenți și mai mulți reprezentanți ai Platformei DA.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: