Andrei Mardari/NewsMaker

VIDEO Parlamentul, convocat în ședință extraordinară. Precizările speakerului Igor Grosu

Președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat în cadrul unui briefing susținut în seara de 19 ianuarie că joi și vineri se va desfășura ședința extraordinară a Legislativului.

Mâine, începând cu ora 9:00, așteptăm Guvernul în Parlament pentru a prezenta această inițiativă. Vineri, vom avea o listă de 15 proiecte de legi. O parte sunt din sesiunea precedentă, acorduri internaționale. Altele privind compensarea diferenței de preț”, a menționat Grosu.

Fiindu-i solicitată opinia cu privire la clauza Gazprom, potrivit căreia gazul va fi sistat în cazul în care nu se achită integral avansul pentru luna următoare, speakerul a declarat:

Mă așteptam la o abordare mult mai colegială, pentru că toți cetățenii R. Moldova și întreaga Europă trece printr-o criză legată de piața energetică. Această clauză nu este nouă. Faptul că se insistă în cazul nostru și în acest moment asupra acestei clauze, evident că a determinat Guvernul să intervină cu solicitarea de instituire a stării de urgență cu lista de soluții”, a declarat președintele Legislativului.

Amintim că, tot astăzi, Guvernul a aprobat inițiativa privind declararea stării de urgență în domeniul energetic pentru o durată de 60 de zile. Asta după ce, pe 18 ianuarie, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care a anunțat intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie.

Companiei Moldovagaz îi lipsește suma de $25 mln pentru a achita integral avansul către Gazprom, întrucât, în luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, în timp ce consumatorii achită facturile la un preț de achiziție de $450.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Cinci moldoveni au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat în armate străine. Maia Sandu a semnat decretul

Cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat benevol în forțe armate străine. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu, pe data de 17 iulie.

Decizia intră în vigoare la data semnării și poate fi contestată în instanță conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: