LIVE Ultimul protest cu denumirea Partidul „ȘOR”? Manifestație în fața CC, în timp ce judecătorii examinează legalitatea formațiunii
Full Article 2 minutes read

LIVE Ultimul protest cu denumirea Partidul „ȘOR”? Manifestație în fața CC, în timp ce judecătorii examinează legalitatea formațiunii

Simpatizanții Partidului „ȘOR” au ieșit, din nou, în stradă. Acești au pichetat sediul Curții Constituționale a Moldoveni (CCM), în timp ce magistrații examinează cererea Guvernului privind declararea formațiunii politice, conduse de Ilan Șor, în afara legii. „Jos Maia Sandu”, „Libertate” sau „Noi suntem poporul”, scandează mulțimea. 

„Ceea ce nu înțeleg ei este că Partidul Politic „ȘOR” nu înseamnă doar Ilan Șor, Marina Tauber, Petru Jardan, Dinu Țurcanu sau alții de la guvernare. Partidul „ȘOR” înseamnă fiecare din cei 70 de mii de membri. Suntem noi cu toții. Suntem puternici, uniți și vom merge până la capăt. (…) Dacă vor admite sesizarea, suntem capabili să lansăm câte cinci partide în fiecare zi”, a declarat președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu.

De menționat că magistrații Curții Constituționale s-au întrunit astăzi în ședință a treia zi consecutiv, pentru a examina sesizarea privind verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. La ședință este prezentă și vicepreședinta formațiunii, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber. Apărarea a cerut sistarea procesului în baza unor circumstanțe care, potrivit avocaților, ar demonstra că sesizarea nu ar ține de competența Curții Constituționale. Cererea a fost respinsă.

Amintim că Cabinetul de miniștri condus de fostul premier Natalia Gavrilița a aprobat, pe 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției a propus verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. Câteva zile mai târziu, CCM declara că a purces la examinarea sesizării.

Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până atunci, formațiunea politică ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova. În reacție, Șor a declarat la acea vreme că interzicerea formațiunii ar însemna „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru Partidul „ȘOR”, precum şi un „atentat la pluralismul de opinie”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: