Captură video

LIVE Ultimul protest cu denumirea Partidul „ȘOR”? Manifestație în fața CC, în timp ce judecătorii examinează legalitatea formațiunii

Simpatizanții Partidului „ȘOR” au ieșit, din nou, în stradă. Acești au pichetat sediul Curții Constituționale a Moldoveni (CCM), în timp ce magistrații examinează cererea Guvernului privind declararea formațiunii politice, conduse de Ilan Șor, în afara legii. „Jos Maia Sandu”, „Libertate” sau „Noi suntem poporul”, scandează mulțimea. 

„Ceea ce nu înțeleg ei este că Partidul Politic „ȘOR” nu înseamnă doar Ilan Șor, Marina Tauber, Petru Jardan, Dinu Țurcanu sau alții de la guvernare. Partidul „ȘOR” înseamnă fiecare din cei 70 de mii de membri. Suntem noi cu toții. Suntem puternici, uniți și vom merge până la capăt. (…) Dacă vor admite sesizarea, suntem capabili să lansăm câte cinci partide în fiecare zi”, a declarat președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu.

De menționat că magistrații Curții Constituționale s-au întrunit astăzi în ședință a treia zi consecutiv, pentru a examina sesizarea privind verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. La ședință este prezentă și vicepreședinta formațiunii, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber. Apărarea a cerut sistarea procesului în baza unor circumstanțe care, potrivit avocaților, ar demonstra că sesizarea nu ar ține de competența Curții Constituționale. Cererea a fost respinsă.

Amintim că Cabinetul de miniștri condus de fostul premier Natalia Gavrilița a aprobat, pe 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției a propus verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. Câteva zile mai târziu, CCM declara că a purces la examinarea sesizării.

Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până atunci, formațiunea politică ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova. În reacție, Șor a declarat la acea vreme că interzicerea formațiunii ar însemna „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru Partidul „ȘOR”, precum şi un „atentat la pluralismul de opinie”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: