Татьяна Султанова/NM

(VIDEO) Un grup de reprezentanți ai grădinițelor private au protestat în fața guvernului

Reprezentanții mai multor centre educaționale private din Republica Moldova au participat la un protest pașnic organizat pe 6 august în fața guvernului. Manifestanții au cerut autorităților să redeschidă instituțiile preșcolare. Totuși, niciun reprezentant al guvernului nu a ieșit din clădire pentru a discuta cu demonstranții.

Cei circa 30-40 de participanți la protest au adus cu ei pancarte cu mesajele: „Să așteptăm să treacă nu este o soluție. Cerem redeschiderea grădinițelor”, „Aici e locul copiilor, dar nu al prafului”, „Ajunge, deschideți grădinițele”. ș.a. De asemenea, ei au adus jucării, baloane și mobilier pentru copii și au scandat „Vrem la lucru!”, „Noi falimentăm!”, „Vrem copiii înapoi!” și „Vrem soluții!”.

Reprezentanții centrelor private susțin că nu au primit niciun fel de sprijin din partea guvernului, iar odată cu închiderea instituțiilor preșcolare au rămas fără venit. Aceștia au cerut autorităților să redeschidă grădinițele private din 10 august și au menționat că vor depune un demers în acest sens la Cancelaria de Stat.

Татьяна Султанова/NM

„Grădinițele private pot fi întreținute doar din serviciile achitate de părinți. Atâta timp cât părinții nu achită aceste servicii, noi nu avem niciun fel de venit. Eu am pierdut 20% din clienți și doi angajați au plecat. Angajați pe care îi găsești foarte greu în ziua de azi”, a relatat Daniela Dohotaru, reprezentanta Centrului Educațional Tek4Kids din capitală.

Татьяна Султанова/NM

O altă reprezentantă a unei grădinițe private susține că ar trebui deschise cel puțin grădinițele private care au grupe de 10-12 copii.

„Când a fost carantină și părinții erau acasă înțeleg că minorii erau în siguranță, fără să se îmbolnăvească. Dar acum, când cel puțin unul dintre părinți este nevoit să meargă la serviciu, unde este garanția că copiii nu se vor molipsi de la părinți? Copiii au nevoie de socializare, nu pot fi izolați. Noi avem grupe de 10-12 copii, haideți să deschidem măcar grădinițele private, ca să vedem în practică cum se poate de adaptat”, și-a exprimat opinia administratoarea grădiniței private Căsuța din Povești.

Татьяна Султанова/NM

În timpul protestului, unul dintre paznicii clădirii guvernului a interzis jurnaliștilor să stea pe scările din fața edificiului, invocând că acest lucru contravine legii. Acesta, dar și polițiștii aflați la fața locului, au început să fotografieze reporterii. În semn de protest, jurnaliștii care au venit să reflecte protestul au decis în mod demonstrativ să rămână pe scări.

Pe 1 iulie, și organizația non-guvernamentală „Părinți Solidari” a organizat un protest în fața guvernului cu sloganul „Copiii mor, guvernul tace. Aceste decese puteau fi prevenite”. Activiștii au cerut autorităților redeschiderea grădinițelor.

Amintim că, pe 28 iulie, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că unele grădinițe private dispun de condițiile necesare pentru a funcționa chiar și în timpul pandemiei și că acestea ar putea fi redeschise înainte de 1 septembrie.

Școlile și grădinițele din Republica Moldova au fost închise în data de 11 martie, din cauza riscului de răspândire a coronavirusului de tip nou. Până în prezent, în țară au fost confirmate peste 26,2 mii de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 823 de decese.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Chișinăul, fără buget aprobat de jumătate de an. Consilierii PAS cer convocarea de urgență a CMC: „Primarul ne face de râs”

Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită convocarea imediată a unei ședințe extraordinare a consiliului, pentru a dezbate proiectul bugetului municipal pentru anul 2025, a examina modul în care au fost cheltuiți banii publici în 2024 și a investiga activitatea întreprinderilor municipale, în special a presupuselor cazuri de „obstrucționare a controlului consilierilor”. Totodată, consilierii PAS îl acuză pe primarul Ion Ceban că „ar sabota intenționat” votarea bugetului municipiului Chișinău.

De jumătate de an capitala Republicii Moldova se află în haos, blocaje și decizii arbitrare, care stagnează dezvoltarea orașului și afectează viața fiecărui locuitor. În loc de un primar implicat un edil care pare să creadă că Primăria e moșia sa personală, nu instituția publică care aparține tuturor chișinăuienilor. Domnule Ceban – sau, mai corect spus, Ivan Kremlinovici De la MAN – se pare că încă trăiți în filmul în care vi se spune ce să faceți direct de la Kremlin. Dar nu suntem la Moscova, suntem în Chișinău, într-un stat european, unde legea e mai presus de toate și nimeni – nici măcar dumneavoastră – nu sunteți mai presus de ea”, se menționează într-o declarație publică emisă de PAS Chișinău.

Consilierii PAS acuză administrația condusă de primarul Ion Ceban de lipsă de transparență în raport cu resursele municipale.

Să ni se prezinte starea în care se află întreprinderile municipale, pentru că accesul la informație pentru consilieri este limitat, ceea ce ne face să bănuim din probele adunate că se comit ilegalități care prejudiciază banul public. Suntem blocați în încercările de a obține informații. Accesul consilierilor în unele întreprinderi este restricționat, iar documentele solicitate nu sunt prezentate. Un exemplu grav este cazul IM Spații Verzi, unde accesul fizic este interzis, iar direcțiile Primăriei refuză colaborarea”, se arată în mesajul PAS.

Consilierii susțin că Chișinăul are nevoie de „proiecte și implicare directă și competentă”.

Chișinăul are nevoie de un primar cu care să ne mândrim. Nu de cineva care ne face de râs în lumea întreagă. E timpul să ne desprindem din acest cerc de influență toxică și să alegem un viitor european, transparent și demn pentru capitala noastră. Oamenii cer și vor să vadă activitate în Chișinău, nu de fațadă, dar proiecte și implicare directă și competentă. Nu concerte – dar proiecte! Asta vor oamenii”, transmite fracțiunea PAS.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la la serviciul de presă al Primăriei, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

***

Deși e deja luna iulie, Chișinăul nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a aproba bugetul au eșuat. În lipsa unui consens între Primărie și CMC, orașul funcționează pe baza unui buget provizoriu adoptat de Ion Ceban. Nu e prima dată când capitala se pomenește într-o astfel de situație. În 2024, bugetul Capitalei a fost aprobat pe 30 iulie.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban și Blocul „Alternativa” din care face parte au criticat decizia și au acuzat PAS și pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele acesteia – acuzații respinse de guvernare și Președinție

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: