VIDEO Un nou protest la Parlament față de inițiativa PAS de a șterge din legislație „Ziua Victoriei din 9 mai”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Un nou protest la Parlament față de inițiativa PAS de a șterge din legislație „Ziua Victoriei din 9 mai”

Protest la Parlament. Mai multe persoane au protestat față de proiectul de lege, propus de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) prin care „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, marcată în Republica Moldova încă din anul 1990 pe 9 mai, va fi înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” și va fi marcată pe 8 mai. 

În ajun, reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor declarau că vor organiza „un miting de protest împotriva intenției regimului de la guvernare de a anula marcarea Zilei Victoriei pe 9 mai și de a sărbători pe data de 8 mai „Ziua de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial””.

„Acțiunea va avea loc drept răspuns la apelul Comitetului Național de coordonare „Victorie””, precizau reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

La manifestație s-au alăturat și reprezentanții Congresului Civic.

UPDATE 09.56:Nu vom permite nimănui să-și șteargă picioarele de amintirile noastre. (…) Eu azi port panglica Sfântului Gheorghe în semn de protest”, a declarat comunista Diana Caraman, în fața protestatarilor.

UPDATE 10.04: Socialistul Vlad Batrîncea a spus că acțiunea de astăzi este „spontană, dar oamenii vor fi mai mulți și mai mulți”.

UPDATE 10.28: Săptămâna viitoare va avea loc o nouă acțiune de protest, au anunțat organizatorii manifestației.

De menționat că pe 26 mai, începând cu ora 10:00, urmează să se desfășoare ședința Parlamentului. Pe ordinea de zi a deputaților se regăsește și Proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative (Codul muncii al Republicii Moldova nr.154/2003 – art.111; Hotărârea Parlamentului nr.433/1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova).

Un protest la același subiect a avut loc și pe 25 mai. Circa 20 de persoane au pichetat sediul Parlamentului. Unul din speakerii protestului a spus că „9 mai este o sărbătoare în care toți înțelegem că dacă nu era acea victorie, noi nu avea să existăm”. „Nici noi, nici ei care sunt acum la guvernare”, a adăugat protestatarul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: