„Lucrul calitativ costă”. Viorel Bostan explică de ce s-au majorat taxele de studii la UTM
Full Article 2 minutes read

„Lucrul calitativ costă”. Viorel Bostan explică de ce s-au majorat taxele de studii la UTM

Taxele pentru studiile la contract au crescut pentru că trebuie să corespundă cheltuielilor pe care le suportă universitatea. O precizare în acest sens a făcut rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Șeful de la UTM a accentuat că, de obicei, plata pentru studii este ajustată în fiecare an reieșind din inflație.

Să nu uităm că în prezent un student de la buget de exemplu în domeniul ingineriei, costurile sale sunt acoperite din buget de stat în sumă de 22-23 mii lei și atunci la inginerie să ai o taxă de studii de doar 7 mii lei, nu mi se pare corect. În acest caz ar putea apărea problema că banii pe care îi primim de la bugetul de stat pentru instruirea studenților sunt folosiți, inclusiv, ca subvenție pentru taxele mai mici la alte programe de studii. Sigur că multe costuri sunt comune , nu putem avea la taxă același cuantum ca la banii per student, dar taxele trebuie ajustate, pentru că lucrul calitativ costă”, a comunicat Bostan.

La rândul său, rectorul Universității de Stat din Moldova (USM), Igor Șarov afirmă că la USM creșterea prețurilor la contract este una nesemnificativă.

Noi din contra, la specialitățile pedagogice am venit cu un pachet întreg de oferte”, a menționat Șarov.

Reamintim că potrivit deciziei Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a mai multor Institut din țară. Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică. Academia de Studii Economice se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice.

Admiterea studenților în cele 13 instituții de învățământ reformate a început pe 25 iulie, iar transferul studenților înmatriculați anterior în instituțiile care au fost absorbite urmează a fi finalizat până pe 25 august. Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a declarat într-o conferință de presă din 15 iulie că că taxa de studii nu va fi majorată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: