Andrei Mardari / NewsMaker

Studenții din instituțiile absorbite trebuie să fie transferați până pe 25 august. Ministrul Educației promite că taxele nu se vor mări

Admiterea studenților în cele 13 instituții de învățământ reformate va începe în data de 25 iulie. Anunțul a fost făcut de către ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, în cadrul unei conferințe de presă. Oficialul a mai spus că transferul studenților înmatriculați anterior în instituțiile care au fost absorbite urmează a fi finalizat până pe 25 august. Acesta a dat asigurări că taxa de studii nu va fi majorată.

Ministrul Educației a precizat că universitățile vor organiza în mod independent procesul de admitere pentru noii studenți: fie în ambele campusuri – dacă două universități au fuzionat. Actele însă se vor depune la universitățile nou-create. Procesul va începe pe 25 iulie.

Admiterea la studii se va realiza în 13 instituții publice de învățământ superior, începând cu 25 iulie. Angajații instituțiilor absorbite vor fi transferați în instituțiile publice absorbante. Studenții înmatriculați conform programelor de studii superioare de licență, master și doctorat de la instituțiile de învățământ superior absorbite vor fi transferați la instituțiile de învățământ care fuzionează, la aceleași programe de studii, cu aceleași taxe, stabilite anterior. Transferul studenților se va face până pe 25 august 2022”, a declarat Topală.

Ministrul Educației a adăugat că vor fi desemnate comisii de transmitere a bunurilor proprietate publică. Vor fi transmise inclusiv soldurile instituțiilor absorbite de către instituțiile în care sunt integrate.

Anatolie Topală a mai anunțat că Guvernul a alocat primele 290 mln de lei pentru pentru renovarea sălilor de curs, a laboratoarelor și centrelor de cercetare din 7 universități și 6 colegii pedagogice. Cei mai mulți bani – 43,3 mln de lei vor ajunge la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Amintim că Ministerul Educației și Cercetării a dat, pe 27 iunie, startul reformei denumite „Universități Moderne”. Astfel, mai multe instituții de învățământ superior din Republica Moldova urmează a fi absorbite. Guvernul a decis să mențină independența Universităților din Taraclia și a celei de Sport. Cele două instituții de învățământ superior nu au fost incluse în versiunea finală a proiectului de reorganizare a universităților, pe care guvernul l-a aprobat în ședința din 13 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Chișinăul, fără buget aprobat de jumătate de an. Consilierii PAS cer convocarea de urgență a CMC: „Primarul ne face de râs”

Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită convocarea imediată a unei ședințe extraordinare a consiliului, pentru a dezbate proiectul bugetului municipal pentru anul 2025, a examina modul în care au fost cheltuiți banii publici în 2024 și a investiga activitatea întreprinderilor municipale, în special a presupuselor cazuri de „obstrucționare a controlului consilierilor”. Totodată, consilierii PAS îl acuză pe primarul Ion Ceban că „ar sabota intenționat” votarea bugetului municipiului Chișinău.

De jumătate de an capitala Republicii Moldova se află în haos, blocaje și decizii arbitrare, care stagnează dezvoltarea orașului și afectează viața fiecărui locuitor. În loc de un primar implicat un edil care pare să creadă că Primăria e moșia sa personală, nu instituția publică care aparține tuturor chișinăuienilor. Domnule Ceban – sau, mai corect spus, Ivan Kremlinovici De la MAN – se pare că încă trăiți în filmul în care vi se spune ce să faceți direct de la Kremlin. Dar nu suntem la Moscova, suntem în Chișinău, într-un stat european, unde legea e mai presus de toate și nimeni – nici măcar dumneavoastră – nu sunteți mai presus de ea”, se menționează într-o declarație publică emisă de PAS Chișinău.

Consilierii PAS acuză administrația condusă de primarul Ion Ceban de lipsă de transparență în raport cu resursele municipale.

Să ni se prezinte starea în care se află întreprinderile municipale, pentru că accesul la informație pentru consilieri este limitat, ceea ce ne face să bănuim din probele adunate că se comit ilegalități care prejudiciază banul public. Suntem blocați în încercările de a obține informații. Accesul consilierilor în unele întreprinderi este restricționat, iar documentele solicitate nu sunt prezentate. Un exemplu grav este cazul IM Spații Verzi, unde accesul fizic este interzis, iar direcțiile Primăriei refuză colaborarea”, se arată în mesajul PAS.

Consilierii susțin că Chișinăul are nevoie de „proiecte și implicare directă și competentă”.

Chișinăul are nevoie de un primar cu care să ne mândrim. Nu de cineva care ne face de râs în lumea întreagă. E timpul să ne desprindem din acest cerc de influență toxică și să alegem un viitor european, transparent și demn pentru capitala noastră. Oamenii cer și vor să vadă activitate în Chișinău, nu de fațadă, dar proiecte și implicare directă și competentă. Nu concerte – dar proiecte! Asta vor oamenii”, transmite fracțiunea PAS.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la la serviciul de presă al Primăriei, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

***

Deși e deja luna iulie, Chișinăul nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a aproba bugetul au eșuat. În lipsa unui consens între Primărie și CMC, orașul funcționează pe baza unui buget provizoriu adoptat de Ion Ceban. Nu e prima dată când capitala se pomenește într-o astfel de situație. În 2024, bugetul Capitalei a fost aprobat pe 30 iulie.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban și Blocul „Alternativa” din care face parte au criticat decizia și au acuzat PAS și pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele acesteia – acuzații respinse de guvernare și Președinție

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: