Studenții din instituțiile absorbite trebuie să fie transferați până pe 25 august. Ministrul Educației promite că taxele nu se vor mări
Full Article 2 minutes read

Studenții din instituțiile absorbite trebuie să fie transferați până pe 25 august. Ministrul Educației promite că taxele nu se vor mări

Admiterea studenților în cele 13 instituții de învățământ reformate va începe în data de 25 iulie. Anunțul a fost făcut de către ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, în cadrul unei conferințe de presă. Oficialul a mai spus că transferul studenților înmatriculați anterior în instituțiile care au fost absorbite urmează a fi finalizat până pe 25 august. Acesta a dat asigurări că taxa de studii nu va fi majorată.

Ministrul Educației a precizat că universitățile vor organiza în mod independent procesul de admitere pentru noii studenți: fie în ambele campusuri – dacă două universități au fuzionat. Actele însă se vor depune la universitățile nou-create. Procesul va începe pe 25 iulie.

Admiterea la studii se va realiza în 13 instituții publice de învățământ superior, începând cu 25 iulie. Angajații instituțiilor absorbite vor fi transferați în instituțiile publice absorbante. Studenții înmatriculați conform programelor de studii superioare de licență, master și doctorat de la instituțiile de învățământ superior absorbite vor fi transferați la instituțiile de învățământ care fuzionează, la aceleași programe de studii, cu aceleași taxe, stabilite anterior. Transferul studenților se va face până pe 25 august 2022”, a declarat Topală.

Ministrul Educației a adăugat că vor fi desemnate comisii de transmitere a bunurilor proprietate publică. Vor fi transmise inclusiv soldurile instituțiilor absorbite de către instituțiile în care sunt integrate.

Anatolie Topală a mai anunțat că Guvernul a alocat primele 290 mln de lei pentru pentru renovarea sălilor de curs, a laboratoarelor și centrelor de cercetare din 7 universități și 6 colegii pedagogice. Cei mai mulți bani – 43,3 mln de lei vor ajunge la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Amintim că Ministerul Educației și Cercetării a dat, pe 27 iunie, startul reformei denumite „Universități Moderne”. Astfel, mai multe instituții de învățământ superior din Republica Moldova urmează a fi absorbite. Guvernul a decis să mențină independența Universităților din Taraclia și a celei de Sport. Cele două instituții de învățământ superior nu au fost incluse în versiunea finală a proiectului de reorganizare a universităților, pe care guvernul l-a aprobat în ședința din 13 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: