„Lucrurile acestea vor fi investigate în mod penal”. Stoianoglo va cere în judecată anularea decretului Maiei Sandu și crede că va fi restabilit în funcție
Full Article 5 minutes read

„Lucrurile acestea vor fi investigate în mod penal”. Stoianoglo va cere în judecată anularea decretului Maiei Sandu și crede că va fi restabilit în funcție

Alexandr Stoianoglo a anunțat că a depus o cerere la Președinție prin care a cerut suspendarea decretului semnat de Maia Sandu, privind eliberarea lui din funcția de procuror general, și restabilirea în funcție. „Ea a refuzat”, a comunicat Stoianoglo, menționând că a primit un răspuns deja de la administrația prezidențială. Stoianoglo a declarat că urmează să se adreseze în instanța de judecată pentru anularea și suspendarea decretului prezidențial. El a numit acțiunile președintei „abuzive” și a spus că „lucrurile acestea vor fi investigate în mod obligatoriu, în mod penal”. NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții Președinției. 

Decizia emisă de doamna președinte de eliberarea mea din funcție noi am atacat-o în mod administrativ. Am folosit calea prevăzută de lege. Adică am depus o cerere la Președinție, am primit un răspuns deja. Mâine-poimâine, noi ne vom adresa în instanța de judecată cu cererea respectivă pentru anularea și suspendarea decretului președintelui”, a comunicat Stoianoglo.

Asta depinde numai de doamnă președintă”, a menționat Stoianoglo, referindu-se la restabilirea în funcția de procuror general.

Reieșind din acțiunile pe care ea le-a întreprins până acum, adică după un an și patru luni – când a fost încheiată evaluarea în privința mea care a fost apropo tot inițiată de doamna președintă, cred că asta este imposibil. (…) Noi am depus o cerere în care am rugat suspendarea decretului ei și restabilirea în funcție. Ea a refuzat și cred că în condițiile create putem rezolva problema numai prin deciziile instanței de judecată. Nu cred că instanța de judecată la noi se va grăbi cu adoptarea deciziei respective, dar totuși la urma urmei noi suntem siguri că câștigăm dosarele respective. Cât mai mult vor dura aceste proceduri, atât mai mari prejudicii vor fi aduse Republicii Moldova. Prejudiciu nu numai material. În situația pe care noi o avem acum cu prejudiciile, cu acțiunile evident abuzive din partea președintelui… lucrurile acestea vor fi investigate în mod obligatoriu, în mod penal”, a menționat Stoianoglo.

Eu vă asigur că la urma urmei voi fi restabilit în funcție”, a spus într-un final Stoianoglo.

NewsMaker a solicitat o reacție din partea reprezentanților Președinției. Deocamdată nu avem un răspuns.

Amintim că pe 26 septembrie, președinta Maia Sandu a semnat un decret cu privire la eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general.

Având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de Procuror General și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”, a relatat instituția prezidențială.

***

Republica Moldova a încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo, la un proces echitabil atunci când a fost revocat din funcția de procuror general. Pe 24 octombrie, CtEDO a publicat o decizie urmare a plângerii fostului procuror general. Potrivit deciziei, Moldova trebuie să plătească lui Stoianoglo 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat. De menționat că Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 de mii de euro.

Potrivit avocatului Victor Munteanu, conducerea Republicii Moldova trebuie să găsească o soluție, pentru a implementa hotărârea CtEDO, care a constatat că Alexandr Stoianoglo a fost privat de dreptul la justiție, după suspendarea din funcția de procuror general. Într-o conferință de presă, acesta a menționat că așteaptă că autoritățile „să-și repare gafa” și că Consiliul Superior al Procurorilor ar trebui să revină la plângerea lui Stoianoglo.

***

Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, pe un mandat de 7 ani. În seara de 5 octombrie 2021, la câteva luni după revenirea PAS la guvernare, Alexandr Stoianoglo a fost reținut chiar în biroul său de la Procuratura Generală și cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în declarații, scrie rise.md. S-a întâmplat după ce, în aceeași zi, CSP a examinat adresarea deputatului PAS Lilian Carp, tot el președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică (CSNAOP).

Potrivit sursei, în sesizare, Carp a afirmat că, în perioada în care Stoianoglo a fost deputat și președinte al CSNAOP, a semnat raportul pentru modificarea Legii cu privire la combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, iar în urma acestei modificări, votată în Parlament, a fost facilitată comiterea infracțiunilor de spălare a banilor. Carp a cerut să fie investigat și faptul că pe numele soției procurorului general au fost înregistrate mai multe firme din Ucraina care au aparținut omului de afaceri Veaceslav Platon, condamnat, în 2018, definitiv, la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Tot aici, Carp susținea că Stoianoglo „a organizat și dirijat acțiunile procurorului de caz, care a renunțat la învinuirea adusă lui Platon”, fapt care s-a soldat cu eliberarea afaceristului și, ulterior, plecarea acestuia din R. Moldova. Atunci, CSP a desemnat un procuror să examineze cele invocate de Carp.

În aprilie 2023, Procuratura Anticorupție a declarat că Stoianoglo a fost pus sub învinuire „pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită”. Înainte de aceasta, Stoianoglo declara că este gata să demonstreze proveniența banilor. Ar fi vorba de un apartament, procurat pe numele fiicei lui Stoianoglo, în 2015. El menționa că la acea vreme, când a procurat locuința, nu era nici procuror general, nici deputat, nici funcționar. Prin urmare, spunea Stoianoglo, nu avea de ce să fie subiectul investigației.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: