„Lumea pleacă”. Prognoză: Cu cât s-ar putea reduce populația Moldovei în următorii 20 de ani?
Full Article 2 minutes read

„Lumea pleacă”. Prognoză: Cu cât s-ar putea reduce populația Moldovei în următorii 20 de ani?

În următoarele două decenii populația R. Moldova ar putea scădea cu aproape un milion de oameni, și ar putea ajunge la 1,7 milioane de cetățeni. Este prognoza directoarei Institutului Național de Cercetări Economice, Olga Găgăuz, citată de Radio Chișinău. Potrivit expertei, principala cauză este migrația.

Rep. Moldova a intrat în faza demografică cunoscută sub denumirea de îmbătrânirea populației. Ceea ce înseamnă că, an de an, populația va scădea, iar peste două decenii numărul locuitorilor Rep. Moldova ar urma să ajungă la doar 1,7 milioane.

Lumea pleacă din Rep. Moldova și asta este cauza principală de scădere a numărului populației. Până în anul 2040, dacă nivelul de fertilitate  va rămâne la nivelul actual, și cu tendințele migraționale specifice ultimilor ani, populația poate să se micșoreze până la 1,7 milioane. În condițiile în care speranța de viață va crește semnificativ și va scădea migrația internațională atunci populația ar putea constitui în jur de două milioane” susține Olga Găgăuz.

Plecarea forțelor apte de muncă duce la un deficit al populației calificate cu un impact major asupra dezvoltării socio-economice a țării. Totodată, îmbătrânirea populației înseamnă un efort mai mare pe sistemul social, atenționează  demografii.

***

Amintim că, pentru prima oară după 30 de ani, se cunoaște numărul real al populației care locuiește în Republica Moldova. Acest lucru se datorează adoptării metodologiei internaționale de calcul al populației cu reședința obișnuită, dar și faptului că a fost calculat numărul persoanelor care pleacă și revin în țară. Actualmente numărul populației este de 2,6 milioane de oameni.

Calcularea numărului revizuit al populației atât la nivel național, cât și local a fost realizată de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova cu susținerea UNFPA Moldova și Swiss Cooperation in Moldova.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: