Lupta experților. Tofilat îl contrazice pe Ioniță privind „cel mai scump gaz” și îl acuză că promovează „falsuri rusești”
Full Article 4 minutes read

Lupta experților. Tofilat îl contrazice pe Ioniță privind „cel mai scump gaz” și îl acuză că promovează „falsuri rusești”

Sergiu Tofilat, membru în Consiliul de Observatori la MoldovaGaz și expert în domeniul energeticii, a comentat analiza economistul Veaceslav Ioniță, potrivit căreia, moldovenii au plătit în decembrie 2023 unul din cele mai mari tarife pentru gazele naturale din țările din sud-estul Europei. Tofilat a sugerat că analiza făcută de Ioniță nu este corectă pentru că acesta a comparat ofertele de preţ nereglementate pentru luna decembrie cu tariful anual. În același timp, Sergiu Tofilat a subliniat și că tarifele achitate de alți cetățeni din Europa sunt influențate și de faptul că acestea au fost plafonate sau țările în care locuiesc au extracție proprie de gaz.

Drept replică la analiza lui Veaceslav Ioniță, Segiu Tofilat a publicat pe Facebook un infografic cu datele Eurostat despre prețurile achitate pentru gaz de consumatorii casnici de pe continentul european în ultimele șase luni. Potrivit datelor, preţul mediu pe UE a fost de 0,1187 euro/MWh sau 24,89 lei/1m3, inclusiv taxe. În același timp, consumatorii casnici din Moldova au plătit un tarif a fost de 29,27 lei/1m3 până în luna mai 2023, iar din iunie – 18,07/1m3.

Lupta experților. Tofilat îl contrazice pe Ioniță privind „cel mai scump gaz” și îl acuză că promovează „falsuri rusești”

Facebook/Sergiu Tofilat

Tovarăşul Ioniţă a luat ofertele de preţ nereglementate (pe piaţa liberă) pentru decembrie şi le-a comparat cu… tariful anual. Genial, e fix cum ai compara temperatura din luna decembrie cu temperatura medie pe tot anul. Asta da expertiză! (…) Când treci la un furnizor nereglementat, alegi un preţ care se modifică în fiecare lună, după cum joacă bursa, ori un preţ fix pe 1-2 ani. Poţi să câştigi, dar poţi s-o dai în bară dacă nu te pricepi cum se schimbă preţul la bursă. În schimb, tariful se calculează la un preţ mediu pe tot anul şi nu ţine cont de schimbările de pe bursă. Ţi-ai făcut rezervă de gaz vara, când sunt cele mai bune preţuri, şi-l consumi toată iarna”, a spus Sergiu Tofilat într-un mesaj atașat la infografic.

Totodată, expertul în energetică a menționat și că multe ţări au extracţie proprie de gaz sau au plafonat preţurile la consumatorii casnici.

În 2022, peste 800 miliarde de euro au alocat ţările UE ca să reducă facturile la gaz şi energie. Pe de altă parte, Ucraina a îngheţat tarifele din cauza războiului, dar primeşte ajutor de la întreaga lume să-şi finanţeze bugetul. Ungaria a mers pe populism – a făcut subvenţionare încrucişată: la cei casnici le-a pus un tarif mai mic (0,25 EUR/m3), iar diferenţa a pus-o pe spatele agenţilor economici, care achită 1,85 EUR/m3. Companiile lor au fost nevoite să majoreze preţurile la produse şi servicii, iar în rezultat inflaţia în Ungaria a fost mai mare ca în UE”, a adăugat el.

În context, Tofilat l-a acuzat pe Ioniță că manipulează opinia publică.

Cum să te numeşti pro-european şi să promovezi falsurile ruseşti, sau „были раньше нормальные эксперты по ковиду, зачем они начали комментировать войну?! (…) Ceea ce face tovarăşul Ioniţă se numeşte manipulare şi dezinformare. Şi nu-i prima dată când o face. Pur întâmplător, aceleaşi narative false le promovează şi marionetele kremlinului, inclusiv Ţârdea şi primarul Ceban, precum că Moldova ar cumpăra gaz mai scump prin intermediari. Din spusele lui, ar fi o schemă de miliarde”, a conchis Sergiu Tofilat.

***

Precizăm că, pe 29 ianuarie, Veaceslav Ioniță a publicat o analiză privind tarifele la gaz pentru decembrie 2023 achitate de consumatorii casnici din sud-estul Europei. Din date reiese că locuitorii din Moldova au achitat al doilea cel mai mare tarif  – 18,07 lei/1m3. Potrivit expertului, dacă era prevăzut tariful median pentru această regiune a continentului european – 12,5 lei/1m3 – atunci locuitorii din țara noastră ar fi plătit în decembrie cu 750 milioane de dolari mai puțin pentru gaz. „Cine va răspunde pentru această delapidare similară cu jaful miliardului?”, a declarat economistul. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: