Expert: Moldovenii și bulgarii plătesc cel mai mare preț pentru gazele naturale din sud-estul Europei
Full Article 3 minutes read

Expert: Moldovenii și bulgarii plătesc cel mai mare preț pentru gazele naturale din sud-estul Europei

În decembrie 2023, consumatorii casnici din Republica Moldova au achitat al doilea cel mai mare tarif pentru gazele naturale din țările din sud-estul Europei – 18,07 lei/1m3. Cel puțin asta reiese din datele publicate de economistul Veaceslav Ioniță. Potrivit expertului, dacă era prevăzut tariful median pentru această regiune a continentului european – 12,5 lei/1m3 – atunci locuitorii din țara noastră ar fi plătit în decembrie cu 750 milioane de dolari mai puțin pentru gaz.

Pe 29 ianuarie, Veaceslav Ioniță a publicat un infografic cu tarifele pentru gaz achitate, în luna decembrie, de populația din țările din sud-estul Europei. Potrivit datelor, Bulgaria a plătit 18,39 lei/1m3, Republica Moldova – 18,07lei/1m3, Polonia – 14,90 lei/1m3, România – 12,72 lei/1m3, Slovacia – 12,49 lei/1m3, Serbia – 9,40 lei/1m3, Croația – 9,40 lei/1m3, Ungaria – 5,38 lei/1m3, iar Ucraina – 4,12 lei/1m3.

Expert: Moldovenii și bulgarii plătesc cel mai mare preț pentru gazele naturale din sud-estul Europei

Facebook/Veaceslav Ioniță

Moldovenii plătesc cel mai mare preț pentru gazele naturale din Sud-Estul Europei. (…) Prețul gazelor la noi este de 4 ori mai mare decât în Ucraina sau Ungaria și cu 45% mai mare decât mediana regională. Dacă să ne raportăm la prețul median de 12,5 Lei/m3, atunci doar în luna decembrie noi am fost deposedați din motive necunoscute încă cu 750 milioane lei. Pentru întreg sezon de încălzire noi vom plăti în plus pentru gazele naturale nu mai puțin de 4,5 miliarde lei. Asta dacă luăm prețul median, dar nu cel din țări precum Ucraina și Ungaria. Cine va răspunde pentru această delapidare similară cu jaful miliardului?”, a menționat Veaceslav Ioniță într-un mesaj atașat infograficului.

(UPDATE 20:09) Sergiu Tofilat, membru în Consiliul de Obeservatori la MoldovaGaz și expert în domeniul energeticii, contrazice analiza efectuată de Veaceslav Ioniță. Tofilat a sugerat că analiza făcută de Ioniță nu este corectă pentru că acesta a comparat ofertele de preţ nereglementate pentru luna decembrie cu tariful anual. În același timp, Sergiu Tofilat a subliniat și că tarifele achitate de alți cetățeni din Europa sunt influențate și de faptul că acestea au fost plafonate sau țările în care locuiesc au extracție proprie de gaz (Detalii – AICI).

***

Precizăm că, începând cu 8 iunie 2023, locuitorii Republicii Moldova plătesc cu 11 lei mai puțin pentru gaz. Consumatorii casnici achită un tarif de 18 lei și 07 bani pentru un metru cub de gaze.

Moldovagaz a anunțat pe 26 ianuarie că a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) demersul de revizuire a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali la prețuri reglementate în 2024. Potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale se propune să fie redus până la 13 347 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 12,5%. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: