Magistrații s-au răzgândit. Ex-președintele Igor Dodon pleacă în România
Full Article 3 minutes read

Magistrații s-au răzgândit. Ex-președintele Igor Dodon pleacă în România

Fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, i s-a permis să părăsească țara. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis cererea fostului șef de stat privind plecarea sa în România. Informația a fost confirmată pentru ZdG de procurorul anticorupție Petru Iarmaliuc.

„La ședința de judecată a fost înaintată o cerere prin care s-a solicitat permisiunea ca Igor Dodon să părăsească teritoriul R. Moldova pentru perioada 28 ianuarie-5 februariepentru a-l însoți pe fiul său minor, împreună cu soția sa – care la fel este învinuită de PA, pentru a beneficia de anumite servicii de tratament în România. (…) Au fost prezentate, anexă la cerere, niște înscrisuri, copii, extrase medicale care indicau asupra stării de sănătate a inculpatului Igor Dodon și a copilului său minor. Eu am indicat că aceste copii și înscrisuri nu sunt suficiente și e necesar de a verifica autenticitatea și veridicitatea datelor din aceste documente, prin audierea persoanei care le-a întocmit. Să se prezinte în ședința de judecată medicul și să spună de ce acesta nu poate urma tratamentul în R. Moldova. Acolo scrie „reabilitare” nu că starea de sănătatea a persoanei este gravă. Deci nu există circumstanțe excepționale personale ale învinuitului.

(…) Poate interacționa cu anumite persoane care sunt vizate în dosar, sau ar putea să întreprindă alte acțiuni de natură să împiedice bună desfășurarea a procesului penal. Chiar și acum, au înaintat iar o cerere de recuzare a completului de judecată. Avem deja a șase cerere de recuzare, adică șase ședințe de judecată nu au avut loc pe motiv de recuzare a judecătorilor, iar de patru ori au solicitat recuzarea procurorului”, a afirmat procurorul de caz.

Avocații ex-președintelui socialist au solicitat, din nou, recuzarea completului de judecată, pe motiv că ar fi „vulnerabil”.

Amintim că pe 16 ianuarie Curtea Supremă de Justiție a prelungit cu 60 de zile interdicția de a părăsi țara pentru Igor Dodon. Procurorii consideră că există suspeciuni rezonabile că fostul președinte al Republicii Moldova se poate ascunde de ancheta în Rusia.

***

Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Fostul șef de stat pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: