Prezentare NM
Magistrul anului
Cum poți învăța gratuit în Europa?
Studiile europene cresc semnificativ șansele tale de a-ți găsi un serviciu bine plătit în Moldova ori să-ți începi o carieră profesională peste hotarele țării. NM îți propune o prezentare a programelor europene de masterat, care vor fi lansate la începutul anului 2019. De menționat că aceste programe pot costa destul de ieftin, iar în anumite condiții pot fi și gratuite. Însă actele trebuie pregătite de pe acum.
Studiile europene cresc semnificativ șansele tale de a-ți găsi un serviciu bine plătit în Moldova ori să-ți începi o carieră profesională peste hotarele țării. NM îți propune o prezentare a programelor europene de masterat, care vor fi lansate la începutul anului 2019. De menționat că aceste programe pot costa destul de ieftin, iar în anumite condiții pot fi și gratuite. Însă actele trebuie pregătite de pe acum.
Pentru început – două remărci importante
Pentru a fi admis la studii la programele de masterat despre care va fi vorba în continuare, trebuie să deții diploma de bacalaureat (bachelor degree, B.A.) și suplimentul diplomei (diploma supplement). În Moldova, bacalaureat universitar înseamnă diploma de licență (de obicei – trei ani de studii la o universitate).
În afară de aceasta, trebuie să știi că în prezent, în Uniunea Europeană, la fel ca și în statele CSI, cele mai solicitate de mediul de afaceri sunt studiile în domeniul tehnic și în management, de aceea statul le finanțează. Cu alte cuvinte: să devii „fizician" cu diplomă este mult mai ieftin decât „liric". Pentru cei care optează pentru profilul umanist, sunt variante mult mai ieftine, însă acestea sunt mult mai puține.

Germania

Germania atrage studenți din toată lumea nu doar prin școli științifice cu tradiții seculare și nivel înalt de trai, ci și prin faptul că studiile universitare în această țară sunt practic gratuite. Și străinii nu sunt o excepție. Există însă un „dar": studiile gratuite sunt doar în limba germană. Pentru universitate, trebuie să confirmi nivelul B2 (avansat), absolvind cursuri licențiate, de exemplu, de pe lângă filiala Institutului „Goethe" din Chișinău.
Mai trebuie să știi că viața în Germania nu este cea mai ieftină. Conducerea din învățământ din landul Saxonia-Anhalt (este considerat unul dintre cele mai ieftine în acest sens) le sugerează studenților străini, în anul 2018, să pregătească cel puțin 750 de euro lunar (cu condiția că vor trăi în campus), iar în Munchen sau Koln, această sumă se ridică până la 1000 de euro și mai mult. Avantajul majorității universităților germane este că au propriul campus pentru străini.
Pentru persoanele cu gândire tehnică și cu diplomă de bacalaureat profil tehnic vor fi interesante, de exemplu, programele de masterat de scurtă durată (3-4 semestre) ale Universității Magdeburg-Stendal: inginerie industrială sau civilă, design industrial, manangement ecologic etc. Universitatea are peste 30 de ani, iar absolvenții săi sunt foarte solicitați de mediul de afaceri german și austriac.
Studenții străini trebuie să dețină diploma care confirmă cunoașterea limbii germane la nivelul B2 și mai mult, diploma de bacalaureat, pașaportul și certificatul-standard despre starea sănătății, traduse în limba germană.
Unica plată pe care o achită străinii variază de la 63 de euro până la 85 de euro pentru un semestru, în funcție de programul ales.
La programele care încep în luna aprilie, documentele pot fi depuse până în luna februarie, iar la programele care încep în luna octombrie – până în luna iunie.
Merită să acorzi atenție și programului DAAD (Serviciul German de Schimb Academic), care funcționează inclusiv pentru Moldova, propunând burse de studii de la 2000 de euro până la 4000 de euro anual. Bursele pentru care pot aplica cetățenii din Moldova pot fi găsite pe site-ul oficial al DAAD, selectându-le conform țării de origine – Moldau. În afară de cunoașterea limbii germane, aici este necesară capacitatea de autoprezentare (scrisoare de motivare și proiectele tale intesante), precum și recomandări din partea profesorilor și a cercetătorilor.

Trebuie să citești atent condițiile de acordare a bursei: o parte din ele acoperă doar cheltuielile administrative și cele ce țin de studii, nu și cele de trai. Sunt însă și astfel de burse care, pentru o anumită perioadă, oferă studentului-cercetător posibilitatea de a obține bani cu care ar putea trăi.

Austria

La fel ca și Germania, Austria propune destul de multe oferte de studii interesante pentru străinii care cunosc limba germană la un nivel bun.
Avantaj – cheltuielile pentru trai în Austria sunt, în general, mai mici decât în marile orașe din Germania. De exemplu, cheltuielile unui student în Viena sunt estimate la 800 de euro lunar, iar în alte orașe – aproximativ 700 de euro.
De exemplu, Universitatea „Ferdinand Porsche", susținută de concernul „Porsche", a anunțat programul de studii de masterat la distanță pentru absolvenții cu diplomă de bacalaureat la specialitățile economie și psihologie.
Taxa pentru anul de studii 2019 este de 363 de euro.
Domeniile principale ale programului sunt servicii publice și psihologia afacerilor în marile companii europene. Absolvenții acestui program, care susțin cu succes teza, obțin diploma MBA (masterat în administrarea afacerilor).
Avantajul universității este statutul său corporativ: are scopul de a pregăti cadre pentru corporația „Porsche", care are filiale în toată lumea.
Termenii de depunere a actelor pentru programele care încep în luna septembrie – până în luna mai.
Universitatea de Științe Aplicate din Viena

Un alt program de masterat care merită atenția ta este „Managementul eficient al activelor și al riscurilor" de la Universitatea de Științe Aplicate din Viena. Universitatea pregătește manageri administratori pentru corporațiile naționale și transnaționale din Austria, Italia, Polonia și Cehia. Programul este potrivit pentru economiști, matematicieni și „tehnicieni". Acest program este rezultatul colaborării dintre Universitatea Bologna din Italia, Universitatea Katowice din Polonia și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din România.
Cetățenii statelor CSI trebuie să depună actele până la 15 martie 2019.
Costul unui semestru de studii este de 363 de euro.

Cehia

În Cehia, la fel ca și în Germania, studiile sunt gratuite, inclusiv pentru străinii care cunosc limba cehă la nivelul B2 și mai mult. Pentru cetățenii Moldovei, acesta este un dezavantaj serios, pentru că la noi, nu sunt organizate cursuri calitative de studiere a limbii cehe, la absolvirea cărora poate fi obținut un certificat recunoscut la nivel internațional. Însă la dorință, un asemenea certificat poate fi obținut absolvind cursurile de pe lângă universități, de exemplu, în orășelul Podebrad din Cehia.
Palacký University
Sunt însă și excepții care îi vor bucura mai ales pe cei care optează pentru științele umaniste. De exemplu, programul de masterat în filologie engleză al Palacký University din orașul ceh Olomouc propune studii gratuite pentru toți doritorii care vor susține un examen internațional la limba engleză nivelul C1 (cunoaștere la nivel profesionist), vor propune un plan al proiectului de cercetare și îl vor susține în fața unei comisii universitare.
Cerințele sunt mari, dar și termenele de depunere a actelor sunt mai mari decât cele obișnuite – până la 28 februarie 2019.
Taxa celor admiși la studii este de 25 de euro.
Palacký University a fost fondată la mijlocul sec. XVI și intră în top-5 cele mai vechi universități din Europa Centrală.
O altă universitate veche din Europa este Carlow University din Praga, care propune un curs de masterat în filozofie germană și franceză.
Cursul este predat în limba germană, pe care trebuie să o cunoști la nivelul B2. Acest lucru trebuie confirmat la examenul de admitere la bazele filozofiei, în limba germană.
Programul presupune doar o taxă administrativă de 200 de euro anual.
De menționat că viața în Praga este cu mult mai ieftină decât în orașele germane și cele austriece. Cheltuielile medii pentru un student în Praga se estimează la 500 de euro, iar în orașele universitare Brno, Liberec și Olomouc – la 400 de euro.

Polonia

Studiile în Polonia sunt considerate, probabil, mai puțin prestigioase în comparație cu cele germane sau austriece. În același timp, ele au propriile avantaje. În primul rând, cheltuielile pentru trai sunt aici mult mai mici decât în Germania, Austria și Cehia, iar nivelul de trai corespunde celui mediu european. În al doilea rând, treptat, Polonia anulează taxa de studii pentru cetățenii UE.
Există în Polonia și așa-numita „karta polaka" – ea poate fi obținută de cei care au cel puțin doi strămoși polonezi. „Karta polaka" oferă dreptul la învățământ gratuit, la reduceri în transportul public, inclusiv cel feroviar, și dreptul la muncă în Polonia, de rând cu cetățenii țării.
Universitatea Tehnică „Wroclawski"


Universitatea Tehnică „Wroclawski" (nr. 2 în clasamentul universităților tehnice din țară) propune cetățenilor UE și deținătorilor „karta polaka" programe de masterat gratuite de inginerie socială, chimie compozit și nanotehnologii.
Condiții: diploma de bacalaureat profil tehnic și taxa administrativă de 24 de euro.
Universitatea „Adam Mickewicza"

Iar Universitatea „Adam Mickewicza" în Poznan (nr. 2 în Polonia printre universitățile clasice, adică cele care au mai mult de 100 de ani) propun deținătorilor de diplome de bacalaureat, care cunosc limba poloneză, mai multe programe de masterat – de la pedagogie specială până la filologie. Studiile sunt gratuite în cazul în care candidații trec de concursul diplomelor și dacă dețin certificatul care confirmă cunoașterea limbii poloneze sau „karta polaka".
Cheltuielile medii pentru viața unui student în Polonia sunt estimate în mod diferit, în funcție de regiunea (voievodat) țării. Suma minimă este de 225 de euro, medie pe țară – 300 de euro, în Varșovia – 350 de euro.

Text: Alexandr Makuhin
Prezentare: Tatiana Bulgac
Foto: az-online.de, uni-assist.de, Flickr Torsten Maue, euroluftbild.de/Robert Grahn, hs-magdeburg.de, ff.upol.cz, polshagid.com.ua, eurostudy.info, study-in-wroclaw.pl
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: