„Mai bine ocupați-vă de șobolanii din Paris în loc să îi susțineți pe cei moldoveni”. Voronin i-a adresat o scrisoare lui Macron
Full Article 5 minutes read

„Mai bine ocupați-vă de șobolanii din Paris în loc să îi susțineți pe cei moldoveni”. Voronin i-a adresat o scrisoare lui Macron

Deputatul comunist Vladimir Voronin i-a adresat o scrisoare deschisă președintelui francez Emmanuel Macron, în legătură cu recenta sa declarație de sprijin pentru Maia Sandu, în fața „tentativelor de destabilizare rusești” în Republica Moldova. Parlamentarul i-a transmis lui Macron că devenit „părtaș al campaniei de propagandă pentru destabilizarea populației moldovenești și a publicului european”. Totodată, Voronin l-a îndemnat „să se ocupe de șobolanii din Paris în loc să îi susțină pe cei moldoveni”. Menționăm că scrisoarea a fost publicată pe site-ul comunist.md

Vladimir Voronin a menționat că îi scrie președintelui francez „în calitate de cetățean care a ocupat de două ori funcția de președinte al Republicii Moldova, în calitate de actual deputat în Parlament, în calitate de președinte al unuia dintre cele mai vechi partide politice și în calitate de persoană cu experiență, care a văzut multe în cei peste 80 de ani de viață”.

„Prilejul de a lua în mână un stilou a fost declarația dumneavoastră recentă cu privire la situația din Republica Moldova. În special, ați spus că v-ați exprimat sprijinul pentru Maia Sandu în legătură cu „tentativele rusești de destabilizare a Moldovei și tensiunile cauzate de acestea”. Ei bine, aș dori să vă informez că, din păcate, ați devenit un alt participant la campania de propagandă pentru destabilizarea și inducerea masivă în eroare atât a populației moldovenești, cât și a publicului european cu privire la situația din Moldova și la protestele în curs de desfășurare din această țară”, se arată în scrisoare.

Vladimir Voronin a spus că Maia Sandu și PAS ar avea „probleme cu cetățenii moldoveni, însă acestea nu au nimic de a face cu Rusia”.

„Este mult mai simplu de atât, domnule Macron. La putere în Moldova se află oameni nu foarte inteligenți, destul de mincinoși, total incompetenți, fără experiență practică de conducere. (…) Puterea Maiei Sandu și a partidului PAS, care a promis oamenilor vremuri bune, a adus un adevărat colaps socio-economic, generând un sentiment de disperare și de deznădejde în marea majoritate a populației. Iar pentru oamenii împinși la extreme, există o singură cale de ieșire – în stradă”, se mai arată în scrisoare.

Comunistul a menționat că „oamenii protestează împotriva creșterii necontrolate a prețurilor și a sărăciei în care au fost împinși de autorități”.

„Ei nu cred în explicațiile autorităților, potrivit cărora criza este rezultatul războiului din regiune. Ei nu cred, deoarece inflația în Ucraina beligerantă este de două ori mai mică decât în Moldova pașnică. Ei nu cred pentru că gazele naturale în Ucraina beligerantă sunt de aproape 7 ori mai ieftine decât în Moldova pașnică. Ei nu cred, pentru că acolo alimentele și bunurile de consum sunt de multe ori mai ieftine decât în Moldova. Știați că locuitorii din regiunile de frontieră merg în Ucraina, unde este război, pentru a face cumpărături, în ciuda riscurilor? Iată de ce oamenii protestează în Republica Moldova. Din cauza sărăciei fără precedent, nu pentru că Putin sau altcineva îi încurajează să facă acest lucru”.

Vladimir Voronin s-a referit și la declarațiile autorităților de la Chișinău, potrivit cărora, în spatele protestelor din țară s-ar afla Kremlinul.

„Înțelegem foarte bine de ce se întâmplă acest lucru. Pentru că astăzi, prezența așa-numitei „amprente rusești”, chiar dacă este fictivă, deschide o fereastră imensă de oportunitate pentru regimul care urmărește distrugerea Republicii Moldova ca stat independent, suveran, democratic, european. Este vorba despre posibilitatea de a distruge opoziția, de a interzice oamenilor să-și exprime deschis opiniile, inclusiv la mitingurile de protest, de a pompa serviciile speciale cu puteri punitive, de Gestapo, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, a Consiliului Europei de a denatura Constituția, de a restrânge libertățile democratice. Cu alte cuvinte, pentru a impune o dictatură Pinochet în inima Europei, în aplauzele liderilor lumii libere. Inclusiv, din păcate, a dumneavoastră”, se arată în text.

În același timp, deputatul comunist a spus că Forumul Comunității Politice Europene, care se va desfășura în Moldova, pe iunie, va duce la un unic rezultat – „va deveni o bază pentru campania electorală a grupului de la guvernare”.

„Un ultim lucru. Turiștii moldoveni care au vizitat Parisul în ultimul timp spun că nu arată deloc ca orașul iubirii. Ei povestesc despre proteste violente în masă, grămezi de gunoaie pe străzi, mii și mii de șobolani care mișună prin oraș. Așa că poate ar trebui să aveți grijă de șobolanii din Paris în loc să susțineți șobolanii din Moldova”, a conchis acesta.

De menționat că președinția franceză nu a reacționat deocamdată la scrisoarea lui Vladimir Voronin.

***

Amintim că președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat sprijinul pentru omologul său moldovean, Maia Sandu, fața de „tentativele de destabilizare rusești” în Republica Moldova și „tensiunile pe care acestea le provoacă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: