Александра Батанова / NewsMaker

MAI explică de ce unii fermieri au fost chemați la Inspectoratele de Poliție

Reprezentanții Ministerului de Interne (MAI) au publicat precizări în legătură cu protestul organizat pe 25 ianuarie la sediul instituției, de către un grup de agricultori.

Oamenii legii amintesc că, la acțiunile de protest a agricultorilor, care s-au desfășurat pe 17 decembrie 2020, în fața parlamentului, angajații poliției au înregistrat și documentat mai multe încălcări, fapt despre care au comunicat după manifestații.

Respectiv, în urma documentării și identificării persoanelor implicate, au fost expediate citații, prin care cei vizați sunt chemați la Inspectoratele de Poliție din localitățile unde locuiesc, pentru a se întocmi procesele verbale pentru acțiunile ilegale.

„Dacă persoanele implicate nu sunt de acord cu cele invocate, pot contesta în instanța de judecată”, se arată în comunicat.

Reprezentanții MAI mai amintesc că, în cadrul protestului, au fost înregistrate încălcări a ordinii publice, dar și acțiuni agresive față de carabinieri și polițiști, 4 carabinieri fiind răniți. Totodată, aceștia acuză agricultorii care au protestat că au ignorat cerințele oamenilor legii și au adus mijloacele tehnice pe care le dețin pe scările Parlamentului și au deteriorat gazonul din fața Catedralei.

***

Reacția vine după ce un grup de fermieri a venit pe 25 ianuarie la sediul MAI. Agricultorii sunt nemulțumiți din cauza faptului că unii dintre ei au fost citați pentru a se prezenta la poliție. Liderul Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc a difuzat imagini în direct din timpul demonstrației.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: