Reuters

Mai mulți oficiali și jurnaliști din Moldova, interziși în Rusia. Inclusiv redactorul-șef adjunct NewsMaker Stela Untila

Federația Rusă a interzis intrarea pe teritoriul țării pentru mai mulți oficiali, dar și jurnaliști din Republica Moldova. În listă se regăsește și redactorul-șef adjunct NewsMaker Stela Untila. Informația a fost confirmată, în seara de 10 ianuarie, de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).

Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia Lilian Dării a fost convocat pentru explicații la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, anunță instituția într-un comunicat de presă publicat pe 10 ianuarie.

Ambasadorului i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu acțiunile ostile ale Chișinăului. S-a subliniat că în cazul continuării acestor acțiuni, partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns suplimentare. Printre aceste acțiuni ostile se numără fapte de persecuție politică motivată împotriva mass-media rusești și a celor de limbă rusă, care contravin angajamentelor internaționale ale Chișinăului în domeniul protecției libertății de exprimare și a drepturilor jurnaliștilor. Au devenit sistematice cazurile de discriminare a cetățenilor ruși care intră în Moldova, cu refuzuri nejustificate de traversare a frontierei. Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declarații agresive de natură anti-rusească”, se arată în declarația MAE-ului rus.

Ambasadorului i s-a comunicat decizia de a interzice intrarea pe teritoriul Federației Ruse unui număr de oficiali ai Republicii Moldova. Decizia a fost motivată drept  „replică la acțiunile conducerii moldovenești”, fără alte detalii.

LISTA PERSOANELOR CU INTERDICȚIE DE INTRARE ÎN RUSIA

MAEIE a calificat decizia Moscovei drept una regretabilă, însă nesurprinzătoare.

Decizia Federației Ruse este una regretabilă, dar este important de remarcat că astfel de măsuri devin deja obișnuite în agenda autorităților ruse. În ciuda acestui fapt, Republica Moldova își menține angajamentul ferm în contracararea ingerințelor externe și oricăror acțiuni destabilizatoare la adresa securității și suveranității noastre”, a comunicat Igor Zaharov, purtător de cuvânt al MAEIE.

În lista persoanelor vizate de interdicția impusă de Moscova au fost incluși:

1. Adrian Băluțel, șef al cabinetului Preşedintelui Republicii Moldova, membru al Consiliului Suprem de Securitate.
2. Olga Roșca, consilier al Președintelui Republicii Moldova pentru afaceri externe și comunicare strategică.
3. Artur Mija, secretarul general al Guvernului RM.
4. Ruslan Mihalevschi, membru al Consiliului Audiovizualului al RM.
5. Alexandru Manoli, coordonator al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării
6. Adrian Buraga, director general ”Jurnal TV”.
7. Tudor Ioniță, jurnalist al portalului ”Deschide.md”.
8. Denis Dermenji, jurnalist ”Europa liberă Moldova”.
9. Lorena Bogza, prezentatorul emisiunii ”În Profunzime”, canalul ”Pro TV Chișinău”.
10. Petru Beșleaga, redactor șef al portalului informațional www.diez.md
11. Stela Untila, redactor-șef adjunct al portalului informațional ”Newsmaker.md”
12. Mihai Conțiu, jurnalist al revistei ”Moldova Suverană”.

***

În august 2023, Moscova a interzis intrarea în Rusia pentru 20 de persoane – majoritatea deputați PAS. De asemenea, atunci au fost vizați vicedirectorul Poliției de Frontieră Oleg Bucătaru și directorul Asociației Presei Independente Petru Macovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: