Mai mulți primari au organizat un protest în fața Ministerului Finanțelor (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Mai mulți primari au organizat un protest în fața Ministerului Finanțelor (VIDEO)

Mai mulți primari au organizat un protest pe 27 noiembrie, față de intenția guvernului de a plafona taxele locale. Aleșii locali s-au adunat în fața Ministerului Finanțelor. Ulterior, aceștia au pornit spre clădirea guvernului.

Aleșii locali susțin că plafonarea taxelor locale este o imixtiune în activitatea lor și că funcționarii din capitală nu cunosc situația mai bine decât ei.

„Nu putem să admitem o asemenea derapare de la tot ce înseamnă autonomie locală. Nu putem să mai admitem lipsa de respect a autorităților centrale față de cei de la nivel local, nu putem să admitem această defăimare în cadrul emisiunilor, conform cărora primarii sunt corupți. Politica fiscală se elaborează în baza unei analize foarte clare, care nu a fost prezentată nici până la ziua de astăzi. Iar dacă au existat abuzuri, trebuie să fie examinate de instituțiile responsabile”, a declarat primarul orașui Strășeni, Valentina Casian.

Primarii susțin că între autoritățile centrale și cele locale nu există un dialog constructiv.

„Oare merităm noi o astfel de atitudine? În loc să lucrăm acolo, pentru comunitățile noastre, să venim să ne cerșim drepturile? Oare merită Republica Moldova ca politică să o facă „funcționărașii”? Merităm imixtiunea puterii centrale atunci când cea locală abia se mișcă, iar cetățenii cer apă, drumuri, iluminare. Este încă o dovadă că dialog dintre puterea centrală și cea locală nu există. Nu cunoaște funcționarul de la Ministerul Finanțelor ce se întîmplă la Edineț, la Strășeni, la sud, nord sau centru!”, a declarat Constantin Cojocaru, care este la al patrulea mandat în calitate de primar de Edineț.

***

Aleșii locali sunt nemulțumiți că în proiectul privind politica bugetarfiscală pentru anul 2021 a fost inclusă o prevedere privind plafonarea taxelor locale. Primarii susțin că aceasta este o ofensă, iar toată povara fiscală va cădea pe umerii businessului mic.

De cealaltă parte, premierul Ion Chicu susține că acuzațiile nu sunt justificate și că este o măsură care vine să protejeze businessul de „unele decizii nu tocmai inspirate ale unor autorități locale”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: