Autoritățile vor să interzică achiziționarea în numerar a mașinilor și imobilelor în cazul în care costul acestora depășește 300 de mii de lei. Și businessul se va confrunta cu restricții semnificative. NM a analizat ce prevede proiectul de lege elaborat de Ministerul Finanțelor și a aflat cine și în ce mod va fi afectat de noile restricții.
Ce a propus Ministerul Finanțelor?
Autoritățile vor să reducă semnificativ utilizarea numerarului – atât în afaceri, cât și pentru persoane fizice. Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de lege privind decontările în numerar în această vară. Potrivit precizărilor oferite pentru NM de reprezentanții Ministerului Finanțelor, documentul este acum redactat după consultări publice și concluzii.
Proiectul de lege interzice persoanelor fizice să cumpere mașini și imobile în numerar dacă costul acestora depășește 300 de mii de lei. În același timp, notarii și Agenția Servicii Publice vor fi obligați să verifice dacă tranzacția a fost efectuată cu ajutorul unui transfer bănesc. Pentru încălcarea acestei legi, Serviciul Fiscal de Stat va putea aplica amenzi între a 7% și 15% din limita depășită.
Alte restricții se referă la entitățile juridice, în special, businessul și ONG-urile. Astfel, persoanele juridice trebuie să asigure pentru următoarele trei zile lucrătoare suma de bani necesară pentru efectuarea plăților în numerar. Ceea ce depășește acest minim trebuie păstrat în cont.
Există și alte modificări. Spre exemplu, au fost stabilite restricții cu privire la mărimea plății în numerar – 100 de mii de lei pe lună – pentru serviciile persoanelor fizice și juridice angajate în domeniul justiției și al sănătății.
În nota explicativă, această necesitate este explicată prin faptul că în planul de deoligarhizare a Moldovei a fost stabilită suma maximă pentru prestarea serviciilor de către liberii profesioniști (avocați, notari, executori judecătorești și alții).
Vor exista și alte interdicții privind eliberarea de numerar persoanelor fizice. De exemplu, plățile către persoanele care vând fier uzat și alte deșeuri, precum și către cei care oferă produse agricole și zootehnice nu trebuie să depășească 100 de mii de lei pe an. De asemenea, plățile în numerar ale împrumuturilor și dividendelor către fondatorii companiei sunt limitate la 100 de mii de lei pe an.
Excepție fac plata salariilor, a obligațiilor către bănci, precum și plata amenzilor și impozitelor la buget.
Ce crede businessul despre această decizie?
Camera de Comerț Americană din Moldova (Amcham) a subliniat că proiectul de lege nu prevede până la capăt excepțiile pentru organizațiile bancare și de microcredit. Din textul proiectului de lege rezultă că băncile nu au restricții pentru numerar, dar organizațiile de microcreditare pot primi plăți în numerar, dar nu le pot emite.
Un interlocutor al NM, expert imobiliar care a solicitat anonimat, crede că nimeni nu are nevoie de bani acum. „Persoana va depune pur și simplu bani în cont înainte de tranzacție. Dacă aveți 100 de mii de euro, fără un certificat de proveniență a banilor banca nu-i va depune în contul dvs. Și dacă o persoană a vândut un apartament, atunci aceasta va sta la baza originii banilor”, a spus interlocutorul NM. În opinia lui, acest lucru va afecta mai mult piața vânzărilor de mașini, unde tranzacțiile au loc în numerar, iar autoritățile deseori nu cunosc costul real.
Directorul companiei Nika Imobil, Piotr Oleinic, consideră că restricțiile pentru persoane fizice vor complica tranzacțiile imobiliare. „Părțile trebuie să deschidă conturi, iar decontările trebuie să aibă loc doar în lei”, a menționat el.
În același timp, prețurile pentru imobile sunt în euro. De obicei, în Moldova, oamenii cumpără euro, pentru a păstra banii în valută.
„Trebuie să schimbați euro în lei, adică să cumpărați din nou euro, banca câștigă dobânda la tranzacție (sumele pentru locuințe sunt stabilite în euro, iar în practică, la plata în numerar, sunt posibile decontări în valută străină – NM) . [O altă întrebare se referă la originea banilor]. Acum notarii cer documente care să confirme proveniența banilor, dar notarii nu analizează la fel de strict ca băncile [atunci când completează un cont cu numerar]. Banca are un departament de combatere a spălării banilor, ei raportează Băncii Naționale – îi poate amenda dacă constată încălcări la verificarea provenienței banilor ”, spune Oleinic.
El a menționat că notarii trimit date despre proveniența banilor către Serviciul de Combatere și Prevenire a Spălării Banilor, dar de facto nu efectuează o verificare amănunțită, așa cum fac autoritățile de supraveghere. În plus, notarii sunt mai interesați de finalizarea tranzacției decât angajații băncii. Acum, a adăugat Oleinic, în practică, băncile pot cere documente despre proveniența banilor în cazul reîncărcării unui cont cu numerar de 50 de mii de lei sau mai mult.
Dacă o persoană nu poate demonstra proveniența banilor, atunci sunt posibile două scenarii. „Sau revenim la practica reducerii sumei în contracte, dar aceasta nu este o practică foarte bună, deoarece este ilegală. Și vânzătorul poate să nu vrea, deoarece îi va fi dificil să cumpere un alt apartament mai târziu. Sau vor emite împrumuturi pentru suma pe care le-o permit veniturile oficiale, iar acest lucru este din nou în favoarea băncilor”, a explicat Oleinic.
În opinia sa, pe piață nu se va produce nicio catastrofă, dar situația se va complica.
„Acest lucru nu va ajuta nicidecum în lupta împotriva spălării banilor, dar va complica viața oamenilor”, a menționat antreprenorul.
O altă sursă a NM din mediul de afaceri notează că prevederile proiectului de lege privind stabilirea unui minim de numerar pentru următoarele trei zile ar putea afecta afacerile mici.
„Restricțiile de numerar de trei zile ar putea afecta întreprinderile mici. De exemplu, dacă această afacere este situată într-un mic sat în care nu există sucursală bancară, atunci omul de afaceri trebuie să cheltuiască timp și bani de fiecare dată când se deplasează la bancă pentru a depune bani în cont”, a explicat interlocutorul.
Această prevedere a proiectului de lege a fost criticată și de Asociația Afacerilor Europene (EBA), care menționează că poate duce în eroare businessul. „Mai ales când compania are multe subdiviziuni, de exemplu, mai mult de zece. Există, de asemenea, o dificultate în procedură, deoarece documentul nu indică cum se calculează suma necesară pentru trei zile”, menționează EBA .
Șeful companiei Sofilarex plus (care colectează fier vechi), Valentin Eșanu, într-o discuție cu NM, a criticat ideea de a limita plățile în numerar la plata taxelor pentru fier vechi. „Dacă există un client și nu poți să-i dai bani, atunci vor apărea companii care vor cumpăra la mâna a doua”, a menționat Eșanu, adăugând că persoanele care vând fier vechi nu au conturi bancare. În plus, potrivit acestuia, nu este clar cum se face calculul pentru suma deja plătită clientului în numerar.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!