Maia Sandu: 688 dintre cei imunizați cu Pfizer sunt din categoria „neamuri”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu: 688 dintre cei imunizați cu Pfizer sunt din categoria „neamuri”

Președinta țării Maia Sandu susține că 688 de oameni care au primit prima doză de vaccin anti-Covid Pfizer nu ar fi avut dreptul să fie imunizați în această etapă. În cadrul ediției din 31 martie a emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV aceasta a declarat că zeci de doze de vaccin Pfizer au fost administrate pe la șefii unor instituții sau pe la rudele medicilor, scrie IPN.

Potrivit planului național de vaccinare, la prima etapă a campaniei de imunizare sunt vaccinați angajații sistemului de sănătate, beneficiarii și angajații serviciilor sociale. Totuși, șeful statului spune că există multe persoane cărora le-a fost administrat vaccinul Pfizer, dar care nu fac parte din această categorie.

„Sunt mâhnită de lucrurile care s-au întâmplat în aceste zile și anume de modul cum a fost distribuit vaccinul Pfizer. Pentru că am primit o tranșă mai mică de Pfizer, am solicitat ca ele să ajungă la casele de bătrâni și la oamenii mai în vârstă. 688 de oameni care au primit prima doză de Pfizer sunt din categoria „neamuri”. 139 sunt tot felul de angajați ai instituțiilor statului”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că în multe instituții medicale, cu vaccinuri Pfizer s-ar fi imunizat rude ale medicilor. De asemenea, în afara categoriilor lor de vaccinare s-au imunizat deputați, consilieri, funcționari publici.

„Acest lucru este rușinos și descurajează efortul nostru de a obține alte donații și de a-i convinge pe producători că noi merităm să primim vaccin. Pentru că asta este o dovadă de corupție. Centrul medicilor de familie de la Botanica – 64 de doze au mers în afara categoriei eligibile, adică 64 de neamuri, Centrul medicilor de familie de la Bălți – 71 de doze de vaccin au fost administrate greșit, adică în afara listei, la Cantemir – 35 de doze au mers pentru tot felul de șefi”, a spus Maia Sandu.

Amintim că pe 31 martie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat trecerea la etapa a doua de vaccinare.  Eligibile pentru această etapă fiind persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și cele cu comorbidități.

Recent, Republica Moldova a primit din partea României un lot de 50 400 de doze de vaccin AstraZeneca. La începutul lunii martie, țara noastră a recepționat 14 400 de doze de AstraZeneca și 24 570 de doze Pfizer în cadrul mecanismului COVAX. Recent, șefa statului a anunțat că Republica Moldova va primi alte 100 620 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech prin platforma COVAX, care vor ajunge în țară până la sfârșitul lunii iunie.

Din 2 martie până în dimineața de 1 aprilie, în Moldova au fost imunizați circa 40 de mii de oameni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: