Maia Sandu a convocat ședința CSS. Au fost audiate instituțiile publice cu privire la securitatea alimentară a țării
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu a convocat ședința CSS. Au fost audiate instituțiile publice cu privire la securitatea alimentară a țării

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ieri ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul securității alimentare a Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al Președinției din 8 iunie, la ședință au fost audiate rapoartele și analizele instituțiilor publice ce vizează asigurarea rezervelor agroalimentare și aprovizionării pieței interne.

Se menționează că discuțiile au vizat acțiuni ce trebuie întreprinse pentru funcționarea eficientă a lanțurilor valorice și asigurarea accesului produselor autohtone în piețele si rețelele de comercializare, eliminarea efectelor poziției de monopol, obținută prin metode neconcurențiale și sporirea productivității muncii în sectorul agricol.

Totodată, în urma discuțiilor, CSS a formulat șapte recomandări pentru asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova în anii 2022-2023.

În termen de trei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Ministerul Economiei (ME) va finaliza strategia securității alimentare și planul de măsuri, care să prevadă aplicarea, în caz de necesitate, și a anumitor reglementări a exporturilor de materii prime și produse alimentare în perioada 2022-2023 – este prima recomandare a CSS.

Cea de-a doua este ca în termen de patru săptămâni, MAIA, ME și Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor (ANSA) să revizuiască procedurile de asigurare a siguranței alimentelor pentru a elimina elementele redundante în procesul de certificare a produselor alimentare și producătorilor de produse alimentare din țară și de peste hotare.

La fel se recomandă ca Consiliul Concurenței să supravegheze piețele relevante și să investigheze și sancționeze prompt cazurile de abuz de poziție dominantă.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Finanțelor (MF) vor asigura fluiditatea traversării transporturilor cu materii prime și produse alimentare în punctele de trecere a frontierelor, inclusiv printr-o mai bună colaborare cu țările vecine.

O altă recomandare a CSS este ca în termen de trei săptămâni, MAIA și ANSA să revizuiască procedurile de asigurare a prezenței pe piață a produselor refrigerate.

În același timp, în termen de două săptămâni, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și MAIA vor stabili lista produselor și materiilor prime prioritare pentru reglementarea pieței interne și a exporturilor.

CSS mai recomandă ca în termen de trei săptămâni, MAIA, MMPS, ME și MAI să revizuiască revizui nivelul de rezerve obligatorii de stat pentru produse și materii prime.

Amintim că cea mai recentă ședință a CSS a avut loc pe 27 mai. Principalul subiect al discuției a fost rata ridică a inflației. Oficialii au formulat opt recomandări, printre care și constituirea unor comisii parlamentare care să monitorizeze nivelul inflației și politica monetară din ultimele 18 luni.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: