Maia Sandu: Când Ucraina va câștiga războiul, ar putea fi o oportunitate geopolitică de soluționare a conflictului transnistrean
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu: Când Ucraina va câștiga războiul, ar putea fi o oportunitate geopolitică de soluționare a conflictului transnistrean

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu consideră că soluționarea diferendului transnistrean ar putea fi obținută datorită unei oportunități geopolitice, care va apărea atunci când Ucraina va câștiga războiul provocat de Rusia. În orice caz, soluționarea conflictului transnistrean nu este o condiție impusă de Bruxelles pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de șefa statului într-un interviu oferit pentru France24 în timpul aflării la New York.

Aderare la UE, în pofida diferendului transnistrean

Maia Sandu a reiterat faptul că guvernarea de la Chișinău își propune ca Republica Moldova să devină parte a UE până în anul 2030.

Avem multe de făcut. Credem într-un proces bazat pe meritocrație, nu cerem scurtături. Pe lângă provocările externe majore, ne confruntăm și cu unele interne, cum ar fi reforma justiției și a domeniului anticorupție, întărirea capacității instituțiilor de a combate corupția. Sunt probleme importante. Pe lângă asta, este și problema conflictului transnistrean”, a menționat președinta țării.

Șefa statului a subliniat că diferendul transnistrean nu este un impediment în calea integrării Moldovei în UE. Soluționarea acestuia ar putea apărea datorită circumstanțelor geopolitice, care ar putea să apară odată cu victoria Ucrainei în războiul pornit de Rusia.

„Am discutat cu UE că trebuie să ne axăm pe reforme și desigur să încercăm să soluționăm conflictul. În cel mai bun scenariu, ar trebui să putem să devenim membră a UE în calitate de stat reintegrat. Însă nu a existat o discuție despre faptul că dacă nu există o soluție a conflictului transnistrean – nu există posibilitate de integrare europeană. 

Credem că atunci când Ucraina va câștiga războiul ar putea fi o oportunitate geopolitică de soluționare a conflictului. Dar condiția este să fie soluționat pe cale pașnică. Între timp, ne pregătim de această oportunitate geopolitică”, a declarat Sandu.

Victoria Ucrainei în război – oportunitate pentru soluționarea diferendului transnistrean

Maia Sandu a mai spus că trupele militare rusești care staționează în Transnistria continuă să fie un risc pentru securitatea țării, însă momentan situația este stabilă.

Rusia încearcă să amenințe și să submineze eforturile noastre de a rămâne parte a lumii libere, să slăbească instituțiile și calea noastră spre UE. Vrem să mulțumim partenerilor pentru susținerea care ne ajută să devenim mai rezistenți. Am făcut multe progrese: în trecut Rusia ne-a șantajat cu armele energetice. La ziua de azi, malul drept al Nistrului, cu excepția regiunii transnistrene, nu consumă deloc gaz rusesc. În comparație cu dependența de acum 12 luni, care era de sută la sută.

Sunt 1200 de militari ai trupelor ruse care staționează ilegal în regiunea transnistreană a Moldovei. Am reușit să menținem stabilitatea situației. Desigur, riscul rămâne mereu atâta timp cât trupele rusești rămân acolo și atâta timp cât rămâne armamentul de la depozitul mare păstrat încă din timpurile sovietice. Dar am reușit să păstrăm situația stabilă și sperăm să o menținem stabilă”, a conchis Sandu.

***

Despre integrarea Republicii Moldova în UE în pofida existenței conflictului transnistrean a vorbit și vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, într-un interviu pentru Politico.

Teritoriul care este controlat de guvernul nostru de la Chișinău poate adera la UE indiferent de ceea ce se întâmplă la estul nostru, iar asta include situația din jurul Transnistriei. Nimeni nu dorește țări divizate în interiorul UE, dar menținerea țărilor la mila manipulării geopolitice și a conflictelor separatiste ar fi chiar mai rău pentru continent, pentru UE și pentru noi”, a spus ministrul.

Amintim că șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat că Republica Moldova poate adera la UE și să fi rezolvat diferendul transnistrean înainte. Diplomatul a amintit de exemplul Ciprului, care a aderat la blocul comunitar având un conflict teritorial nesoluționat. Precizările au fost făcute în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene, care a avut loc la Bulboaca, pe 1 iunie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: