Maia Sandu: „Combaterea violenței asupra femeilor înseamnă mai multe șanse de dezvoltare pentru țară”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu: „Combaterea violenței asupra femeilor înseamnă mai multe șanse de dezvoltare pentru țară”

La Chișinău a fost inaugurată prima ediție a Conferinței Internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei și violenței în familie. La eveniment a fost prezentă și președinta Maia Sandu, care a menționat că „violența împotriva  fetelor și femeilor este cea mai   răspândită încălcare a drepturilor omului”.

„Combaterea violenței asupra fetelor și femeilor înseamnă mai multe șanse de dezvoltare pentru țară și pentru întreaga societate, deoarece cu
cât mai multe femei au acces la educație de calitate, cu cât mai multe femei sunt independente economic, cu atât este mai puternică societatea noastră. În prezent, în Republica Moldova avem numeroase exemple de femei curajoase, care au reușit în diverse domenii. Mă bucur că, în sfârșit, Republica Moldova a reușit să ratifice Convenția de la Istanbul – este un pas excelent înainte și vom reuși să facem efectele vizibile când acest document va fi implementat” a declarat Maia   Sandu,  în   discursul   de   deschidere   a evenimentului.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova Katarina Fried a spus că această conferință este o bună oportunitate de a găsi soluțiile menite să pună capăt violenței în bază de gen.

„Felicit Republica Moldova pentru ratificarea Convenției de la Istanbul, un pilon crucial în combaterea violenței. Suedia va continua să susțină instituțiile statului, să ofere expertiză   și   ajutor,   să   încurajeze   implicarea   fetelor   și   femeilor   în   domeniul economic,   politic   și   în   procesele   de   decizie”,   a   declarat  ambasadoarea Suediei.

În contextul actual, Convenția de la Istanbul continuă să fie cel mai cuprinzător instrument internațional de prevenire și combatere a tuturor formelor de violență împotriva femeilor, a spus William Massolin, șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Consiliul Europei, împreună cu partenerii naționali și internaționali, își asumă angajamentul de a oferi suport deplin, pentru ca fetele și femeile din Republica Moldova să poată trăi fără frică și fără violență” menționează oficialul european.

Subiectele conferinței sunt aliniate celor 4 piloni din Convenția de la Istanbul – prevenirea, protecția, urmărirea penală și incriminarea și politicile coordonate. În total, la cele 8 paneluri de discuție participă peste 30 de vorbitoare și vorbitori.

Potrivit unui studiu, în Moldova, la originea violenței sunt stereotipurile sau convingerile adânc înrădăcinate despre rolurile femeilor și bărbaților în familie și societate. Studiul denotă că 27,7% dintre bărbați și 17.5% dintre femei cred că o femeie trebuie să tolereze violența pentru a-și păstra familia.

Amintim că Legislativul Republicii Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul pe data de 14 octombrie curent.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: