Maia Sandu comentează declarațiile lui Lavrov: „Probabil vor să destabilizeze situația în Republica Moldova”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu comentează declarațiile lui Lavrov: „Probabil vor să destabilizeze situația în Republica Moldova”

Președinta Republicii Moldova comentează declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a venit cu o serie de avertizări în adresa Moldovei, pe care o acuză, inclusiv, de necooperare cu Moscova și Transnistria. Maia Sandu califică declarațiile șefului diplomației ruse drept o încercare de destabilizare a situației în Republica Moldova.  Șefa statului face apel la unitate și solidaritate și îndeamnă cetățenii țării să nu se lase „manipulați”.  

„De ce a făcut aceste declarații trebuie întrebat domnul ministru. Noi pe partea noastră ne ținem de aceleași principii pe care am mers până acum. (…) Noi suntem o țară pașnică. Am dovedit asta în 31 de ani de independență a Republicii Moldova. Rusia e cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de  agresiune și nu Moldova. Noi de fiecare dată spunem și vom continua să spunem că vom opta și vom accepta doar rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean. Repet, toate aceste declarații sunt declarații care manipulează și care probabil vor să destabilizeze situația în Republica Moldova”, a declarat șefa statului în cadrul emisiunii „În profunzime” cu Lorena Bogza, de la ProTV.

Președinta țării a reiterat poziția Chișinăului, care susține rezolvarea diferendului transnistrean pe cale pașnică și diplomatică.

„Repet rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale pașnică și diplomatică și domnul Lavrov știe, pentru că am discutat în formatul 5+2”, a mai declarat șefa statului.

Pe 31 august, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov a declarat că Rusia și Transnistria pledează în favoarea reluării dialogului direct cu Chișinăul. Într-o intervenție la canalul rusesc RT, Lavrov a amintit și de Găgăuzia, care, potrivit lui, „reclamă un statut special”. Potrivit lui, guvernarea ar evita în mod deliberat un dialog direct cu Tiraspolul și Rusia. Lavrov a menționat că Rusia urmărește „cu atenție situația din Republica Moldova” și dă asigurări că va face „tot ce este posibil” pentru ca vorbitorii de limba rusă și cetățenii ruși din Moldova să „nu aibă de suferit”.

Canalele rusești de Telegram au distribuit în dimineața zilei de azi, 1 septembrie, un nou video cu șeful diplomației ruse, în care Lavrov atenționează Moldova că orice potențială amenințare la adresa securității așa-numitor pacificatori ruși din Transnistria va fi considerată „un atac asupra Rusiei”.

Într-un comentariu pentru NM, Chișinăul i-a reamintit Moscovei că legislația Republicii Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Totodată, Chișinăul a reiterat „atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog” atât pentru reintegrarea țării, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre. „Oricare alte speculații le considerăm neîntemeiate”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, pentru NM.

Precizăm că ministrul de Externe, Nicu Popescu, a dispus convocarea la MAEIE în cursul zilei de astăzi a însărcinatului cu afaceri ad interim al Federației Ruse la Chișinău, după declarațiile oficialilor ruși în adresa Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: