Facebook/ Maia Sandu

Maia Sandu – de trei ani la conducerea țării: „Victoria nu a fost o destinație, ci un început”

Astăzi, 15 noiembrie, se împlinesc trei ani de când Maia Sandu a fost aleasă în funcția de președinte al Republicii Moldova. La trei ani distanță, șefa statului a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare. Sandu spune că pe 15 noiembrie 2020 a obținut, împreună cu cetățenii, „o victorie importantă”, care a fost doar un început. Guvernarea va merge înainte, dă ea asigurări, pentru a crea condiții mai bune acasă, în Moldova.  

„Împreună cu cetățenii am obținut o victorie importantă. O victorie nu doar împotriva unui regim corupt, care bloca orice șansă de dezvoltare a Moldovei. Dar și o victorie pentru un viitor mai bun, o victorie a optimismului în fața deznădejdii, o victorie a unității moldovenilor și a puterii noastre de a ne decide soarta”, a declarat președinta Maia Sandu.

Șefa statului susține că „victoria” obținută acum 3 ani a fost, de fapt, victoria cetățenilor – de acasă și din diasporă – „care au crezut în Moldova”.

„În ciuda unei lupte nedrepte, în ciuda oricăror piedici, moldovenii s-au mobilizat fără precedent și am reușit să creăm o unitate de neînvins. Împreună am pornit pe un drum lung și dificil spre crearea unui stat cu adevărat liber, european, care să aibă grijă de toți cetățenii săi. Victoria nu a fost o destinație, ci un început. Și vom merge înainte pentru a îndeplini angajamentele pe care ni le-am asumat și pentru a lăsa copiilor și tinerilor o Moldovă mai bună”, a mai declarat președinta țării.

Amintim că Maia Sandu a fost aleasă președintă a Moldovei, din turul doi al alegerilor prezidențiale, pe 15 noiembrie 2020. Contracandidatul său a fost fostul șef de stat Igor Dodon. Sandu a obținut atunci victorie cu 57,7 de voturi din partea cetățenilor. Șefa statului a fost învestită oficial în funcție pe data de 24 decembrie, 2020.

Maia Sandu este prima femeie președintă a Republicii Moldova. Totodată, este al șaselea președinte al Republicii Moldova şi al patrulea șef de stat ales prin vot direct.

Următoarele alegeri prezidențiale în Republica Moldova ar urma să fie organizate anul viitor, în 2024. Deocamdată, șefa statului nu a confirmat, dar nici nu va infirmat, dacă își va depune candidatura pentru un nou mandat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto/NewsMaker

Îmbrâncelile din Chișinău cu implicarea unui minor: Avocatul copilului va sesiza organele de drept și autoritatea tutelară

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat cu un copil în brațe a încercat să forțeze cordonul MAI la Marșul Pride din Chișinău. Ombudsmanul a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

„În ceea ce privește copilul pus în pericol de către un adult în încercarea de a forța cordonul de carabinieri la Marşul Pride: m-am sesizat din oficiu; voi solicita organelor de drept investigarea cazului prin prisma Codului contravențional sau penal, după caz; voi solicita autorității tutelare evaluarea situației copilului şi a situației familiei, cu întreprinderea acțiunilor corespunzătoare în baza rezultatelor acestor evaluări”, a scris Vasile Coroi pe Facebook.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: