Maia Sandu denunță propaganda și știrile false: „Cetățenii R. Moldova acum se uită cu frică spre România”
Full Article 5 minutes read

Maia Sandu denunță propaganda și știrile false: „Cetățenii R. Moldova acum se uită cu frică spre România”

Președinta țării Maia Sandu consideră că cetățenii Republicii Moldova sunt supuși unor acțiuni de propagandă și dezinformare și din acest motiv „se uită cu frică spre România”.  Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu exclusiv pentru portalul românesc g4media.ro, publicat pe 2 aprilie. Totodată, șefa statului este de părere că soluționarea diferendului transnistrean poate avea loc „într-un anumit context de oportunitate geopolitică”.

Despre unirea R. Moldova cu România

Maia Sandu consideră că, în prezent, cetățenii Moldovei se uită cu frică spre România, iar acest lucru s-ar întâmpla din cauza propagandei și dezinformării. Președinta țării nu exclude, însă, că în viitor ar fi posibilă unirea dintre cele două state.

„Acest lucru îl pot decide cetățenii și dacă la un moment dat un număr suficient de mare va decide că aceasta este calea pe care trebuie să meargă Republica Moldova, aceasta va fi decizia. Între timp, ar trebui să ne axăm pe lucruri concrete, să construim poduri și la propriu și la figurat, să facem proiecte în domeniul educației, culturii. Aceste proiecte i-ar ajuta pe cetățenii R. Moldova, care acum se uită cu frică spre România, îi ajută să înțeleagă care e realitatea și îi poate ajuta să combată știrile false și propaganda. Noi aici în Republica Moldova avem o mare problemă pentru că suntem supuși unor acțiuni mari de propagandă și dezinformare”, a precizat președinta țării.

Șefa statului susține că propaganda și știrile false vin din mai multe părți, inclusiv prin mass media din Rusia: „Vedem că și țările mai puternice nu reușesc întotdeauna să facă față. În pofida acestui fapt, am reușit să dezvoltăm o rezistență la aceste acțiuni și rezultatul alegerilor din noiembrie demonstrează acest lucru. Trebuie să muncim și să învățăm unii de la alții cum să ne protejăm. (…) Este vorba despre propaganda care este răspândită din foarte multe părți, dar bineînțeles că în R. Moldova televiziunile din Rusia au o cotă foarte ridicată, cetățenii noștri consumă foartă multă mass media din Federația Rusă”.

Despre procesul de reglementare transnistreană

Șefa statului a declarat că în regiunea transnistreană sunt cetățenii R. Moldova și ei merită să trăiască bine. Aceasta a amintit că, în cadrul alegerilor prezedențiale din 2020, o parte dintre locuitorii din stânga Nistrului au susținut-o.

„O parte dintre acești oameni m-au votat pe mine, în pofida propagandei și dezinformării și scopul nostru este să ne asigurăm că cetățenii noștri de pe ambele maluri ale Nistrului trăiesc bine. Este o provocare serioasă, nu spun că lucrurile pot fi rezolvate ușor și repede. Eu cred că rezolvarea conflictului transnistrean poate avea loc într-un anumit context de oportunitate geopolitică”, a precizat Sandu.

Maia Sandu a mai spus că pregătirea pentru această oportunitate include, de exemplu, combaterea contrabandei și a schemelor de corupție, dar și alte proiecte comune:  „Sunt cetățenii noștri și vom face tot ce putem pentru a îmbunătăți situația lor până când reușim să reunim țara”.

Președinta țării a exclus scenariului repatrierii cetățenilor din regiunea transnistreană, după modelul folosit în Convenția de la Lausanne,  cu privire la schimbul populațiilor elenă și turcă.

Despre dependența energetică a Moldovei față de Rusia

Șefa statului a calificat drept „iresponsabilitate” faptul că Moldova nu a diversificat, timp de 30 de ani, sursele de energie. Aceasta a atras atenția că unele întreprinderi de stat tergiversează proiectul privind interconectarea liniilor de electricitate cu România.

„E vorba și despre gaz și despre electricitate. Acum avem mai multe proiecte: gazoductul Iași –Ungheni, sperăm să se termine lucrările pe teritoriul României, există un prim proiect de interconectare a liniilor de electricitate cu România și vedem și aici anumite încercări din partea unor întreprinderi de stat din R. Moldova de a tergiversa acest proiect și bănuiesc că e comandă politică. E rușinos faptul că în 30 de ani aceste proiecte nu s-au întâmplat”, a declarat Maia Sandu.

Deocamdată, niciun răspuns la scrisoarea adresată lui Putin

Maia Sandu a declarat că nu a primit deocamdată un răspuns din partea președintelui Rusiei la scrisoarea pe care i-a adresat-o privind solicitarea vaccinului Sputnik sub formă de „donații sau achiziții directe”. În total, au fost expediate 30 de astfel de scrisori unor lideri de state și de guvern.

„Republica Moldova are nevoie să salveze viața cetățenilor săi. Aceasta este preocuparea mea majoră. Sunt cetățeni în R. Moldova care vor să se vaccineze cu Sputnik. Ar fi bine să le oferim acces la câteva tipuri de vaccin și cel mai important lucru este să avem acces la vaccin. Apoi să-i convingem pe cât mai mulți cetățeni să se vaccineze. Aceasta este prioritatea zero”, a precizat Sandu.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: