colaj NM

Jumătate dintre generatoarele centralei de la Cuciurgan funcționează pe bază de cărbune, însă rezervele ajung până în noiembrie

Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o discuție telefonică cu Vadim Krasnoselski. Printre subiectele abordate se numără și livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan, a anunțat Executivul. De cealaltă parte, administrația de la Tiraspol a menționat că două dintre cele patru generatoare ale centralei funcționează în prezent pe bază de cărbune, iar rezervele sunt suficiente până în noiembrie. Krasnoselski a amintit și de problema mașinilor înmatriculate în Transnistria, care nu au acces în Ucraina și de conturile bancare ale clubului de fotbal Sheriff.

Potrivit Executivului, premierul a solicitat informații despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care volumele de gaze livrate de Moldovagaz s-au redus, despre rezervele de cărbune existente.

„Vadim Krasnoselski a dat asigurări că centrala de la Cuciurgan va îndeplini toate obligațiile contractuale pentru furnizarea în continuare a energiei electrice pentru partea dreaptă a Nistrului. Totodată, au fost discutate scenarii de alternativă pentru gospodăriile casnice și agenții economici privind aprovizionarea cu gaze, dar și despre posibilitatea achiziționării de păcură sau alte tipuri de combustibil”, se arată în comunicatul de presă publicat de Guvernul de la Chișinău în seara de 19 octombrie.

Și administrația de la Tiraspol a publicat un comunicat cu privire la discuția dintre Gavrilița și Krasnoselski. Liderul de facto al Transnistriei a menționat că regiunea nu duce lipsă de gaz natural:

„Livrările resurselor energetice au loc în volum standard. Regimul de economie a afectat unele întreprinderi, care utilizează gaz în procesul de producere. Două dintre patru generatoare ale centralei de la Cuciurgan funcționează pe bază de cărbune, rezerve care sunt suficiente până în luna noiembrie”, a declarat Krasnoselski.

De asemenea, liderul transnistrean a amintit de problema mașinilor înmatriculate în stânga Nistrului, care nu sunt lăsate să intre în Ucraina, dar și problemele cu privire la conturile din băncile moldovenești.

„În calitate de exemplu am amintit de clubul de fotbal „Sheriff”. Sportivii echipei de la Tiraspol, care sunt emblema fotbalului moldovenesc, nu pot să beneficieze de resursele pe care le-au câștigat, întrucât clubul nu are posibilitatea să deschidă un cont în valută străină în rețelele de bănci din Moldova”, a mai menționat Krasnoselski.

Amintim că Natalia Gavrilița a negat informația, potrivit căreia, Guvernul ar fi „rugat” Tiraspolul să influențeze negocierile dintre Moldovagaz și Gazprom, cu privire la prelungirea contractului de livrare a gazului natural.

Recent, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a anunțat că ar putea reduce volumul livrării energiei electrice pe malul drept al Nistrului. Vicepremierul Andrei Spînu a dat asigurări că nu există niciun risc pentru consumatori.

Amintim că în Republica Moldova a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IGSU

O echipă de pompieri moldoveni pleacă în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor

La începutul săptămânii viitoare, o echipă de pompieri din Republica Moldova va pleca în Grecia pentru a oferi sprijin autorităților elene în stingerea incendiilor forestiere. Informația a fost comunicată pe 11 iulie de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Reprezentanții IGSU au precizat că pompierii vor pleca pe 14 iulie. În aceeași zi, la ora 07:20, va avea loc o ceremonie de detașare a echipei, formată din pompieri specializați în combaterea terestră a incendiilor forestiere.

Inspectoratul a menționat că echipa din Republica Moldova va participa la o misiune de pre-poziționare, oferind sprijin autorităților elene în stingerea incendiilor forestiere.

Și în 2024, pompierii moldoveni au ajutat la stingerea incendiilor din Grecia. În iulie, anul trecut, fulgere puternice au declanșat două incendii pe insula Thassos, la doar o zi după ce pompierii reușiseră să aducă sub control alte incendii de vegetație izbucnite pe două insule grecești. Alături de echipe din România, Bulgaria, Polonia și Italia, pompierii moldoveni au ajuns în 2024 în orașul Nea Makri.

În seara zilei de 9 iulie 2025, un incendiu puternic a izbucnit în apropiere de portul de pe insula Thassos. Focul a pornit în nordul insulei, într-o zonă împădurită de deasupra plajei Glikadi, situată chiar vizavi de Keramoti — locul de unde turiștii iau feribotul pentru a ajunge pe insulă, relatează Hotnews. Presa elenă scria, în dimineața zilei de 10 iulie, că flăcările încă ardeau pe un teren accidentat și greu accesibil din Glikadi, iar un alt incendiu era activ în sud-est, spre populara stațiune de pe litoral Pachis și satul Rachoni.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: