Jumătate dintre generatoarele centralei de la Cuciurgan funcționează pe bază de cărbune, însă rezervele ajung până în noiembrie
Full Article 3 minutes read

Jumătate dintre generatoarele centralei de la Cuciurgan funcționează pe bază de cărbune, însă rezervele ajung până în noiembrie

Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o discuție telefonică cu Vadim Krasnoselski. Printre subiectele abordate se numără și livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan, a anunțat Executivul. De cealaltă parte, administrația de la Tiraspol a menționat că două dintre cele patru generatoare ale centralei funcționează în prezent pe bază de cărbune, iar rezervele sunt suficiente până în noiembrie. Krasnoselski a amintit și de problema mașinilor înmatriculate în Transnistria, care nu au acces în Ucraina și de conturile bancare ale clubului de fotbal Sheriff.

Potrivit Executivului, premierul a solicitat informații despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care volumele de gaze livrate de Moldovagaz s-au redus, despre rezervele de cărbune existente.

„Vadim Krasnoselski a dat asigurări că centrala de la Cuciurgan va îndeplini toate obligațiile contractuale pentru furnizarea în continuare a energiei electrice pentru partea dreaptă a Nistrului. Totodată, au fost discutate scenarii de alternativă pentru gospodăriile casnice și agenții economici privind aprovizionarea cu gaze, dar și despre posibilitatea achiziționării de păcură sau alte tipuri de combustibil”, se arată în comunicatul de presă publicat de Guvernul de la Chișinău în seara de 19 octombrie.

Și administrația de la Tiraspol a publicat un comunicat cu privire la discuția dintre Gavrilița și Krasnoselski. Liderul de facto al Transnistriei a menționat că regiunea nu duce lipsă de gaz natural:

„Livrările resurselor energetice au loc în volum standard. Regimul de economie a afectat unele întreprinderi, care utilizează gaz în procesul de producere. Două dintre patru generatoare ale centralei de la Cuciurgan funcționează pe bază de cărbune, rezerve care sunt suficiente până în luna noiembrie”, a declarat Krasnoselski.

De asemenea, liderul transnistrean a amintit de problema mașinilor înmatriculate în stânga Nistrului, care nu sunt lăsate să intre în Ucraina, dar și problemele cu privire la conturile din băncile moldovenești.

„În calitate de exemplu am amintit de clubul de fotbal „Sheriff”. Sportivii echipei de la Tiraspol, care sunt emblema fotbalului moldovenesc, nu pot să beneficieze de resursele pe care le-au câștigat, întrucât clubul nu are posibilitatea să deschidă un cont în valută străină în rețelele de bănci din Moldova”, a mai menționat Krasnoselski.

Amintim că Natalia Gavrilița a negat informația, potrivit căreia, Guvernul ar fi „rugat” Tiraspolul să influențeze negocierile dintre Moldovagaz și Gazprom, cu privire la prelungirea contractului de livrare a gazului natural.

Recent, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a anunțat că ar putea reduce volumul livrării energiei electrice pe malul drept al Nistrului. Vicepremierul Andrei Spînu a dat asigurări că nu există niciun risc pentru consumatori.

Amintim că în Republica Moldova a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: