Maia Sandu, despre intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești: Înainte trebuie să clarificăm anumite lucruri
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești: Înainte trebuie să clarificăm anumite lucruri

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat miercuri, 11 octombrie, intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești. Șefa statului susține că decizia aparține Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care este proprietara portului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova.

„Acest port este administrat acum de BRD, respectiv, decizia e pe partea lor. Dar înainte de asta, ca să discutăm o investiție din partea României, trebuie să ne clarificăm cu aceste lucruri. (…) Ne dorim sa vedem o creștere a investițiilor din România în Republica Moldova”, a declarat președinta Maia Sandu.

Întrebată despre importanța cooperării și interconectării porturilor Reni și Ismail  din Ucraina, Giurgiulești din Moldova și Galați și Constanța din România pentru regiunea Mării Negre, președinta a explicat că porturile din cele trei țări au devenit „foarte importante” în momentul în care portul din Odesa, dar și alte porturi ale Ucrainei, nu au mai fost funcționale sau doar într-o anumită măsură funcționale.

„Portul de la Giurgiulești a fost foarte important până acum pentru noi, dar nu a fost foarte important pentru Ucraina. (…) Acum am înțeles că e important să avem alternative și în cazul nostru, din păcate, există în continuare un litigiu care trebuie clarificat pe portul de la Giurgiulești. Este o poveste lungă acolo. Sperăm să se clarifice lucrurile acolo și să se facă investiții pentru a se extinde acest port. Da, discutăm cu România, pentru că e o distanță mică acolo și orice lucrări, orice dezvoltare trebuie să se facă în strânsă colaborare. Portul de la Constanța este, evident, o opțiune mult mai importantă și înțeleg că contribuția acestui port la aceste căi ale solidarități pentru Ucraina este foarte important”, a mai declarat Maia Sandu.

Amintim că premierul român Marcel Ciolacu a declarat recent, într-un interviu pentru Digi24, că România intenționează să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează ca țara să devină „un hub important în reconstrucția Ucrainei”. Atunci Ciolacu a declarat că ministrul Transporturilor de la București a avut discuții în acest sens cu BERD, care este singurul proprietar final al companiei care administrează portul la Dunăre.

***

Portul Giurgiulești din Republica Moldova a devenit un punct de tranzit comercial strategic pentru importul de cereale din Ucraina, după ce Federația Rusă a blocat porturile de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre. Compania care operează portul este controlată integral de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), scrie Vocea Basarabiei.

BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics (Danube Logistics Group), la 7 mai 2021. Astfel, BERD a devenit atunci unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Prin această achiziție, BERD anunța într-un comunicat că își propune să promoveze continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a Portului Internațional Liber Giurgiulești, și va încerca să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare portul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: