Maia Sandu și Marcel Ciolacu

Maia Sandu, despre intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești: Înainte trebuie să clarificăm anumite lucruri

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat miercuri, 11 octombrie, intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești. Șefa statului susține că decizia aparține Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care este proprietara portului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova.

„Acest port este administrat acum de BRD, respectiv, decizia e pe partea lor. Dar înainte de asta, ca să discutăm o investiție din partea României, trebuie să ne clarificăm cu aceste lucruri. (…) Ne dorim sa vedem o creștere a investițiilor din România în Republica Moldova”, a declarat președinta Maia Sandu.

Întrebată despre importanța cooperării și interconectării porturilor Reni și Ismail  din Ucraina, Giurgiulești din Moldova și Galați și Constanța din România pentru regiunea Mării Negre, președinta a explicat că porturile din cele trei țări au devenit „foarte importante” în momentul în care portul din Odesa, dar și alte porturi ale Ucrainei, nu au mai fost funcționale sau doar într-o anumită măsură funcționale.

„Portul de la Giurgiulești a fost foarte important până acum pentru noi, dar nu a fost foarte important pentru Ucraina. (…) Acum am înțeles că e important să avem alternative și în cazul nostru, din păcate, există în continuare un litigiu care trebuie clarificat pe portul de la Giurgiulești. Este o poveste lungă acolo. Sperăm să se clarifice lucrurile acolo și să se facă investiții pentru a se extinde acest port. Da, discutăm cu România, pentru că e o distanță mică acolo și orice lucrări, orice dezvoltare trebuie să se facă în strânsă colaborare. Portul de la Constanța este, evident, o opțiune mult mai importantă și înțeleg că contribuția acestui port la aceste căi ale solidarități pentru Ucraina este foarte important”, a mai declarat Maia Sandu.

Amintim că premierul român Marcel Ciolacu a declarat recent, într-un interviu pentru Digi24, că România intenționează să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează ca țara să devină „un hub important în reconstrucția Ucrainei”. Atunci Ciolacu a declarat că ministrul Transporturilor de la București a avut discuții în acest sens cu BERD, care este singurul proprietar final al companiei care administrează portul la Dunăre.

***

Portul Giurgiulești din Republica Moldova a devenit un punct de tranzit comercial strategic pentru importul de cereale din Ucraina, după ce Federația Rusă a blocat porturile de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre. Compania care operează portul este controlată integral de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), scrie Vocea Basarabiei.

BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics (Danube Logistics Group), la 7 mai 2021. Astfel, BERD a devenit atunci unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Prin această achiziție, BERD anunța într-un comunicat că își propune să promoveze continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a Portului Internațional Liber Giurgiulești, și va încerca să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare portul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu permite vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Platforma Temu este acuzată că nu a evaluat în mod corespunzător riscurile de vânzare a produselor ilegale pe piața sa. Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu ar fi încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că „platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale”.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: