Maia Sandu, despre noile „pelerinaje” pentru preoții din Moldova: „Dacă îndeplinesc ordine din afară – încalcă legea”

În contextul afirmațiilor șefului Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu, potrivit cărora politicianul fugar Ilan Șor ar urma să folosească preoții din Republica Moldova și în contextul alegerilor parlamentare din 2025, președinta Maia Sandu a declarat că slujitorii bisericii trebuie să știe că „dacă îndeplinesc ordine venite din afară asta înseamnă că încalcă legea și vor fi sancționați”. „Slujesc în această țară și ar trebui să respecte și țara, și legile ei”, a adăugat președinta. Menționăm, Cernăuțeanu a anunțat că recent două autocare cu preoți au plecat „sub paravan cultural-religios în Serbia, sub denumirea de pelerinaj”.

La emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Maia Sandu a fost întrebată cum pot fi prevenite situațiile în care preoții sunt implicați în scheme politice.

„Preoții trebuie să știe că sunt cetățeni ai acestei țări și că au aceleași responsabilități ca oricare alt cetățean și dacă îndeplinesc ordine venite din afară asta înseamnă că încalcă legea și vor fi sancționați ca și ceilalți. Ar trebui să conștientizeze să slujesc în această țară și ar trebui să respecte și țara, și legile acestei țări”, a răspuns președinta.

Întrebată dacă aceștia ar putea fi trași la răspundere, Maia Sandu a declarat: „Toată lumea care încalcă legea și care folosește bani străini în scopuri electorale este pasibilă de sancțiuni”.

Amintim, în luna martie 2025, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu a declarat că politicianul fugar Ilan Șor ar urma să folosească preoții din Republica Moldova și în contextul alegerilor parlamentare din 2025. Cernăuțeanu a spus că, recent, două autocare cu preoți au plecat „sub paravan cultural-religios în Serbia, sub denumirea de pelerinaj”. „Comanda de organizare este tot de la Moscova, iar interpusul, care este utilizat în acest proces, este Ilan Șor”, a comunicat șeful IGP.

***

În august 2024, mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au fost surprinși pe Aeroportul din Chișinău. Aceștia au refuzat să dezvăluie destinația, scopul și sursa de finanțare a călătoriilor. Potrivit deschide.md, aceștia urmau să ajungă la Patriarhia rusă, iar la întoarcere să primească carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li s-au promis salarii și ajutoare pentru biserică. Aceste călătorii ar fi fost finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor, cu sprijinul Patriarhiei de la Moscova, și ar fi avut ca scop mituirea preoților pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul din 2024. Portalul deschide.md menționa, cu referire la surse, că în perioada august-septembrie 2024 erau programate mai multe deplasări ale preoților din Mitropolia Moldovei către Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că fiecare cetățean este liber să călătorească unde dorește, totuși Mitropolia Moldovei trebuie să explice dacă vizitele preoților sunt sau nu organizate și dacă există un alt scop decât cel declarat. Explicațiile sunt necesare, a menționat Vodă, ca să nu avem suspiciuni că preoții au o altă agendă decât cea anunțată. 

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, a declarat pe 4 septembrie că Patriarhia Rusă a organizat pelerinaje gratuite pentru preoții săi, pentru a vizita locurile sfinte din Federația Rusă. Prin această declarație, Mitropolia s-a contrazis, în contextul în care, înainte de aceasta – mai exact pe 21 august, Mitropolia a spus că nu știe cine a organizat pelerinajul și nu a fost implicată în organizare, subliniind, totodată, că preoții trebuie să își păstreze neutralitatea și să nu se implice în politică. 

Ulterior, președinta Maia Sandu a îndemnat preoții să nu se implice în politică sau în activități de destabilizare a țării. Ultimele, a comunicat Sandu, „sunt pedepsite conform legii”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: