Andrei Mardari / NewsMaker

Noi „pelerinaje” pentru preoții din Moldova înainte de alegeri? Cernăuțeanu: „Comanda este tot de la Moscova”

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu a confirmat, într-un interviu pentru adevarul.ro, că politicianul fugar Ilan Șor ar urma să folosească preoții din Republica Moldova și în contextul alegerilor parlamentare din 2025. Cernăuțeanu a spus că, acum două săptămâni, două autocare cu preoți au plecat „sub paravan cultural-religios în Serbia, sub denumirea de pelerinaj”.

„Acum două săptămâni, dacă nu greșesc, două autocare cu preoți au plecat sub paravan cultural-religios în Serbia, sub denumirea de pelerinaj. Noi cunoaștem, iar toate aceste acțiuni se documentează. Nu putem face publice toate detaliile, dar confirm (n.r.-schema). Comanda de organizare este tot de la Moscova, iar interpusul, care este utilizat în acest proces, este Ilan Șor”, a comunicat șeful IGP.

Cernăuțeanu a fost întrebat câți preoți din Republica Moldova au fost anchetați în contextul implicării în alegerile din 2024, după ce au participat la pelerinaje în Rusia și au făcut agitație în favoarea candidaților apropiați lui Șor. 

„Am documentat, inclusiv preoți care au încercat să introducă sau să scoată banii de pe acele carduri PSB. Au fost ridicate sumele de la preoții care au fost vizați, au fost câteva zeci de cazuri, mai precis peste 20 de persoane. (…) Unii au fost anchetați penal, doar că remarc că mulți dintre ei au conlucrat cu noi și au oferit informații veridice. Alții au fost sancționați contravențional. Ei au primit anumite recompense, inclusiv pentru a colecta anumite semnături în favoarea unui concurent electoral, pentru asigurarea proceselor de introducere a banilor sau propagandă în campanie electorală în lăcașele bisericești. Sumele au fost diferite, adică între 300-500 de dolari pe lună”, a menționat șeful Inspectoratului.

Actualizare: În timpul unei conferințe de presă presă din 15 aprilie, Viorel Cernăuțeanu a spus că în luna martie a vorbit „despre anumite deplasări cu referire la cultele religioase”: „Nu am făcut referire exactă la preoți. Am spus că avem acțiuni și informații documentate despre anumite deplasări peste hotarele Republicii Moldova în acest context”.

***

Amintim, în august 2024, mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au fost surprinși pe Aeroportul Internațional Chișinău. Aceștia au refuzat să dezvăluie destinația, scopul și sursa de finanțare a călătoriilor. Potrivit surselor deschide.md, aceștia urmau să ajungă la Patriarhia rusă, iar la întoarcere să primească carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li s-au promis salarii și ajutoare pentru biserică. Aceste călătorii ar fi fost finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor, cu sprijinul Patriarhiei de la Moscova, și ar fi avut ca scop mituirea preoților pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul din 2024. Portalul deschide.md menționa, cu referire la surse, că în perioada august-septembrie 2024 erau programate mai multe deplasări ale preoților din Mitropolia Moldovei către Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că fiecare cetățean este liber să călătorească unde dorește, totuși Mitropolia Moldovei trebuie să explice dacă vizitele preoților sunt sau nu organizate și dacă există un alt scop decât cel declarat. Explicațiile sunt necesare, a menționat Vodă, ca să nu avem suspiciuni că preoții au o altă agendă decât cea anunțată.

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, a declarat pe 4 septembrie că Patriarhia Rusă a organizat pelerinaje gratuite pentru preoții săi, pentru a vizita locurile sfinte din Federația Rusă. Prin această declarație, Mitropolia s-a contrazis, în contextul în care, înainte de aceasta – mai exact pe 21 august, Mitropolia a spus că nu știe cine a organizat pelerinajul și nu a fost implicată în organizare, subliniind, totodată, că preoții trebuie să își păstreze neutralitatea și să nu se implice în politică.

Președinta Maia Sandu a îndemnat preoții să nu se implice în politică sau în activități de destabilizare a țării. Ultimele, a comunicat Sandu, „sunt pedepsite conform legii”. În plus, șefa statului a îndemnat preoții „să se ocupe de promovarea moralei creștine și să contribuie la pacea în societatea noastră”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Nemerenco, nemulțumită de demisia șefului Agenției Medicamentului: „Votul meu este împotrivă”

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, nu susține demisia directorului Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Dragoș Guțu, aprobată astăzi de Guvern. Oficiala a scris pe rețelele de socializare că, dacă ar fi fost prezentă la ședință, ar fi votat împotrivă. Nemerenco i-a mulțumit colegului său, ministrul Educației Dan Perciun – singurul membru al Cabinetului care s-a opus prin vot – pentru poziția exprimată, iar lui Dragoș Guțu – pentru „dedicație, profesionalism și corectitudine”.

„Votul meu este împotriva demisiei directorului AMDM Dragoș Guțu, alături de cel al Ministrului Educației și Cercetării. Mulțumesc, Dan Perciun pentru poziție. Deoarece au lipsit tradiționalele mulțumiri pentru activitatea desfășurată, o să spun eu – mulțumesc Dragoș Guțu pentru dedicație, înalt profesionalism și corectitudine. Un întreg șir de modificări realizate anii trecuți pe care le preiau astăzi de la noi țări mai mari și mai puternice au schimbat enorm politicile medicamentului și vi se datorează inclusiv dvs și echipei AMDM”, a scris ministra Sănătății pe rețelele de socializate.

Ala Nemerenco i-a urat fostului șef al AMDM „succese și realizări frumoase” în continuare, mulțumindu-i, totodată, că a acceptat să preia conducerea agenției „în cele mai grele și de criză timpuri”.

Dragoș Guțu și-a înaintat cererea de demisie din funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), la aproape patru ani de la numire. Guvernul a aprobat demisia în ședința din 2 iulie, cu majoritatea voturilor miniștrilor. Singurul care s-a opus și a cerut ca votul său „împotrivă” să fie consemnat oficial a fost ministrul Educației, Dan Perciun. Acesta și-a motivat decizia ca fiind un gest de apreciere pentru activitatea desfășurată de Guțu la conducerea instituției.

Până la numirea unui nou director general al AMDM, atribuțiile funcției vor fi exercitate, începând cu 3 iulie, de Lina Gudima, actualul director general adjunct al agenției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: