Maia Sandu, despre protestatarii din Georgia: „Dau dovadă de un curaj neclintit”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre protestatarii din Georgia: „Dau dovadă de un curaj neclintit”

Președinta Maia Sandu și-a exprimat susținerea pentru manifestanții din Georgia, care protestează față de legea „cu privire la transparența influenței străine” – numită inițial „legea agenților străini” și considerată de protestatari și partidele de opoziție o copie a legii rusești. Șefa statului a spus că poporul Georgiei „dă dovadă de un curaj neclintit și un angajament profund față de democrație și libertate”. 

Maia Sandu a scris pe o rețea de socializare că „Moldova este alături de poporul Georgiei, care dă dovadă de un curaj neclintit și un angajament profund față de democrație și libertate”.

„Susținem aspirațiile lor de a consolida instituțiile democratice și de a construi un viitor aliniat la valorile europene”, a adăugat președinta Republicii Moldova.

Pe fundalul protestelor, în seara zilei de 1 mai Parlamentul georgian a votat, în a doua lectură, „legea agenților străini”. Și-au dat votul 83 de deputați din 150 – toți sunt parlamentarii partidului de guvernământ Visul Georgian și satelitul lor, partidul Puterea Poporului. 23 de deputați au votat împotrivă. Majoritatea opoziției nu a luat parte la vot. Înainte de adoptarea legii, rămâne votul în a treia lectură – finală. Aceasta ar putea avea loc pe 17 mai. Detalii AICI

Până a fi adoptată legea în a doua lectură, pe 30 aprilie, peste 60 de protestatari au fost reținuți la Tbilisi, la un nou miting. Detalii AICI.

Proiectul de lege a fost înregistrat în parlamentul Georgiei repetat de partidul de guvernământ „Visul Georgian” pe 8 aprilie 2024. Reprezentanții partidului au declarat că inițiativa a fost introdusă cu același text ca și proiectul de lege, care a fost retras în primăvara lui 2023, după proteste. Proiectul prevedea crearea unui registru al „agenților străini”, care să indice toate persoanele juridice fără scop lucrativ și instituțiile media finanțate din străinătate cu peste 20%. Aceștia vor fi obligați să publice un raport financiar anual. 

Potrivit BBC, partidele de opoziție și jurnaliștii independenți cred că proiectul de lege este o copie a legii ruse privind „agenții străini”. Guvernul georgian a respins orice comparație a proiectului cu legislația rusă.

Între timp, la Tbilisi a fost anunțată o nouă acțiune de protest în fața unui hotel, lângă Piața Libertății, acolo unde va avea loc o recepție a președintelui Băncii Asiatice de Dezvoltare. Organizatorii au îndemnat oamenii să se adune și să se adreseze „distinșilor oaspeți străini”, ca cei din urmă „să ceară deschis guvernului georgian să anuleze legea rusească și să nu împiedice dezvoltarea durabilă și democratică a țării”, relatează Paper Kartuli. Totodată, potrivit sursei, pentru ziua de 11 mai a fost anunțată o acțiune de protest la scară largă la Tbilisi, în ziua în care Georgia va sărbători pentru prima dată Ziua Europei în calitate de candidat la aderarea la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: