Rețineri la Tbilisi, la un nou miting împotriva „legii agenților străini”: ciocniri și între parlamentari pe 1 mai FOTO/VIDEO 
Full Article 4 minutes read

Rețineri la Tbilisi, la un nou miting împotriva „legii agenților străini”: ciocniri și între parlamentari pe 1 mai FOTO/VIDEO 

Peste 60 de protestatari au fost reținuți la Tbilisi, la un nou miting împotriva „legii agenților străini” – considerată de manifestanți și partidele de opoziție o copie a legii rusești. În ajun, protestatarii au ieșit la o nouă manifestație lângă parlamentul georgian. Aceasta a continuat până în dimineața zilei de 1 mai, în jurul orei 04:00. Forțele de securitate au folosit tunuri de apă, inclusiv gaze lacrimogene, în încercarea de a pune capăt protestului. Ministerul Afacerilor Interne a declarat că acțiunea a depășit cadrul legal și a devenit violentă. Pe 1 mai, parlamentul georgian examinează „legea agenților străini” în a doua lectură. Oponenții legii au anunțat că sunt pregătiți să continue protestele. Între timp, în parlamentul georgian examinarea are loc pe fundalul ciocnirilor dintre parlamentarii partidului de guvernământ și cei din opoziție.

Potrivit BBC News, Ministerul Afacerilor Interne al Georgiei a raportat despre reținerea a 63 de participanți la protestul împotriva „legii agenților străini” de la Tbilisi. În timpul dispersării mitingului din apropierea clădirii parlamentului, 6 polițiști ar fi fost răniți. 

Noua acțiune de protest împotriva legii „agenților străini” a început pe 30 aprilie seara lângă parlamentul georgian și a continuat până în dimineața zilei de 1 mai. Majoritatea protestatarilor au plecat de la manifestație abia în jurul orei 04:00, ora locală, chiar dacă forțele de securitate au încercat să pună capăt protestului. Forțele de securitate au folosit tunuri de apă, inclusiv gaze lacrimogene. Au fost victime, care au fost transportate la spital. 

Potrivit sursei, situația s-a intensificat rapid când protestatarii s-au deplasat spre zona de unde urmau să iasă deputații. Ulterior s-au implicat forțele speciale. Ministerul Afacerilor Interne a declarat că acțiunea a depășit cadrul legal al protestului pașnic și a devenit violentă.

Pe 1 mai, parlamentul georgian examinează „legea agenților străini” în a doua lectură. Oponenții legii au anunțat deja că sunt pregătiți să continue protestele.

Potrivit Paper Kartuli, examinarea în parlament are loc pe fundalul ciocnirilor dintre parlamentarii partidului de guvernământ și opoziție. Potrivit deputaților Salome Samadașvili și Teona Akubardia, în parlamentarii din opoziție au fost aruncate sticle și cărți. Iar președintele parlamentului, Șalva Papuașvili, a alungat din sala de ședințe deputații opoziției Tamar Ciarkviani și Salome Samadașvili. Papuașvili a oprit microfonul lui Ciarkviani în timpul unui discurs, menționând că „nu-i va permite să organizeze un miting”.

Aceeași sursă a menționat că în ajun, deputatul și președintele celui mai mare partid de opoziție „Mișcarea Națională Unită” Levan Habeișvili ar fi fost bătut la miting. El a spus că a fost atacat și bătut de membrii grupului Hareba (Zviad Harazișvili, cunoscut sub numele de Hareba, director al departamentului pentru executarea sarcinilor speciale ale forțelor speciale). Potrivit deputatului, el a fost bătut timp de 15 minute. Pe 1 mai el a venit la ședința parlamentului, după ce în ajun a fost dus la o clinică acolo unde a suportat o operație. Habeișvili a cerut partidului de guvernământ să retragă legea. 

Paper Kartuli a mai scris că și-a anunțat susținerea pentru manifestanți cel mai mare grup de hackeri din lume, Anonymous. Hackerii amenință poliția georgiană cu distribuirea bazelor de date ale Ministerului Afacerilor Interne.

***

Proiectul de lege cu privire la „agenții străini” a fost înregistrat în parlamentul Georgiei repetat de partidul de guvernământ „Visul Georgian” pe 8 aprilie 2024. Reprezentanții partidului au declarat că inițiativa a fost introdusă cu același text ca și proiectul de lege, care a fost retras în primăvara lui 2023, după proteste.

Proiectul prevedea crearea unui registru al „agenților străini”, care să indice toate persoanele juridice fără scop lucrativ și instituțiile media finanțate din străinătate cu peste 20%. Aceștia vor fi obligați să publice un raport financiar anual. În noua versiune a proiectului de lege s-a decis înlocuirea termenului „agent de influență străină” cu „o organizație care urmărește interesele unei puteri străine”. Pe 15 aprilie, parlamentul a început examinarea noului proiect. Examinarea a fost întreruptă de o bătaie: în timpul discursului secretarul executiv al partidului de guvernământ Mamuka Mdinaradze a fost atacat de liderul partidului de opoziție „Cetățeni” Aleko Elisașvili. Ulterior s-au implicat și alți deputați. 

Potrivit BBC, partidele de opoziție și jurnaliștii independenți cred că proiectul de lege este o copie a legii ruse privind „agenții străini”. Guvernul georgian a respins orice comparație a proiectului cu legislația rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: