FOTO/VIDEO Pe fundalul protestelor, Parlamentul georgian a votat în a doua lectură „legea agenților străini”
Full Article 4 minutes read

FOTO/VIDEO Pe fundalul protestelor, Parlamentul georgian a votat în a doua lectură „legea agenților străini”

Parlamentul georgian a votat, în a doua lectură, legea „cu privire la transparența influenței străine” – numită inițial „legea agenților străini”, totodată considerată de protestatari și partidele de opoziție din Georgia o copie a legii rusești. După ce deputații au ieșit din clădirea parlamentului, în adresa protestatarilor au început să fie folosite gaze lacrimogene și spray cu piper. În replică, Ministerul de Interne a declarat că „participanții la miting au devenit agresivi și au încercat să deterioreze ușile de fier de la intrarea în organul legislativ”. Opt protestatari au suferit răni și au ajuns la spital. Menționăm, înainte de adoptarea legii, rămâne votul în a treia lectură – finală. 

Și-au dat votul pentru proiectul de lege, și în a doua lectură, 83 de deputați din 150 – toți sunt parlamentarii partidului de guvernământ Visul Georgian și satelitul lor, partidul Puterea Poporului, scrie BBC News. 23 de deputați au votat împotrivă. Majoritatea opoziției nu a luat parte la vot. Înainte de adoptarea legii, rămâne votul în a treia lectură – finală. Aceasta ar putea avea loc pe 17 mai. 

Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură în seara zilei de 1 mai. Tot atunci, scrie Paper Kartuli, Ministerul Afacerilor Interne al Georgiei a declarat că oamenii legii „după ce au asigurat ieșirea în siguranță a deputaților și a personalului parlamentar, au părăsit zona din jurul parlamentului”. Ministerul mai susținea că protestatarii „au posibilitatea să-și desfășoare acțiunea în locul ales de ei”. Cu toate acestea, în adresa protestatarilor au început să fie folosite, de către polițiști, gaze lacrimogene și spray cu piper. În replică, Ministerul a declarat că s-a folosit spray cu piper și tun cu apă pentru că „după ce forțele de securitate au părăsit zona din jurul parlamentului, participanții la miting au devenit agresivi și au încercat să deterioreze ușile de fier de la intrarea în organul legislativ”. 

Ulterior a fost anunțat „nivel roșu de securitate” în clădirea Parlamentului Georgiei. În clădire se pot afla doar persoanele a căror prezență este absolut necesară. 

Opt protestatari au suferit răni și au ajuns la spital.

Proiectul de lege cu privire la „agenții străini” a fost înregistrat în parlamentul Georgiei repetat de partidul de guvernământ „Visul Georgian” pe 8 aprilie 2024. Reprezentanții partidului au declarat că inițiativa a fost introdusă cu același text ca și proiectul de lege, care a fost retras în primăvara lui 2023, după proteste.

Proiectul prevedea crearea unui registru al „agenților străini”, care să indice toate persoanele juridice fără scop lucrativ și instituțiile media finanțate din străinătate cu peste 20%. Aceștia vor fi obligați să publice un raport financiar anual. În noua versiune a proiectului de lege s-a decis înlocuirea termenului „agent de influență străină” cu „o organizație care urmărește interesele unei puteri străine”. 

Potrivit BBC, partidele de opoziție și jurnaliștii independenți cred că proiectul de lege este o copie a legii ruse privind „agenții străini”. Guvernul georgian a respins orice comparație a proiectului cu legislația rusă.

Pe 30 aprilie, peste 60 de protestatari au fost reținuți la Tbilisi, la un nou miting împotriva „legii agenților străini. S-a întâmplat după ce protestatarii au ieșit la o nouă manifestație lângă parlamentul georgian. Aceasta a continuat până în dimineața zilei de 1 mai, în jurul orei 04:00. Forțele de securitate au folosit tunuri de apă, inclusiv gaze lacrimogene, în încercarea de a pune capăt protestului. Ministerul Afacerilor Interne a declarat că acțiunea a depășit cadrul legal și a devenit violentă. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: