Maia Sandu, discuție telefonică cu președinta Georgiei: „Moldova este alături de toți georgienii care luptă pentru un viitor european”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, discuție telefonică cu președinta Georgiei: „Moldova este alături de toți georgienii care luptă pentru un viitor european”

Președinta Maia Sandu a avut o discuție la telefon cu președinta Georgiei, Salome Zurabișvili. Subiectul conversației a fost alegerile parlamentare din Georgia. „Moldova este alături de toți georgienii care luptă pentru libertate și un viitor european”, a comunicat Sandu în contextul discuției cu Zurabișvili.

Maia Sandu a scris pe o rețea de socializare că a avut o conversație, pe 28 octombrie, cu Salome Zurabișvili.

„Moldova este alături de toți georgienii care luptă pentru libertate, democrație și un viitor european”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.

Alegerile parlamentare din 26 octombrie erau considerate cele mai importante din istoria țării, pentru a determina dacă Georgia se va îndrepta spre Occident sau va rămâne în sfera de influență a Rusiei. În decembrie 2023, Georgia a obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană, însă procesul a fost înghețat câteva luni mai târziu, după ce Parlamentul a adoptat așa-numita „lege privind transparența influenței străine”, care obligă instituțiile să se înregistreze ca „agenți străini” dacă primesc peste 20% din finanțare din străinătate. Legea, care a fost elaborată de „Visul Georgian” – formațiune considerată pro-rusă, este asemănătoarea cu cea care este în vigoare în Rusia. 

La scrutinul parlamentar, populația a ales între partidul de guvernământ „Visul Georgian”, considerat pro-rus, și opoziția pro-occidentală. Potrivit instituției electorale a țării, „Visul Georgian” a câștigat alegerile cu 53,9% din voturi. În parlament au intrat încă patru entități politice din opoziție: „Coaliția pentru Schimbare”, „Unitatea – Mișcarea Națională”, „Georgia Puternică” și partidul fostului prim-ministru Giorgi Gakharia „Pentru Georgia” – 8,22%. Toți membrii opoziției care au intrat în parlament au raportat falsificări în procesul electoral și au declarat că nu vor accepta mandatele și, totodată, pregătesc un protest permanent în stradă.

În seara zilei de 27 octombrie, președinta Georgiei a declarat că alegerile parlamentare din țara sa „au fost total falsificate”. Ea a chemat populația la o „acțiune simbolică de protest”, totodată s-a adresat Occidentului – „să sprijine poporul Georgiei și să nu recunoască rezultatele alegerilor”. Zurabișvili a adăugat că alegerile au fost falsificate cu implicarea noilor tehnologii care ar face parte din metodologiile rusești. „Recunoașterea acestor alegeri este același lucru ca recunoașterea subordonării Georgiei față de Rusia”, a comunicat președinta. Între timp, autoritățile SUA și UE au cerut o anchetă pentru a investiga încălcările comise în timpul alegerilor parlamentare din Georgia. Detalii AICI


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: