Maia Sandu, după ce deputații au votat pentru noua Strategie de securitate: „Scopul nostru – să devenim un stat puternic”
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, după ce deputații au votat pentru noua Strategie de securitate: „Scopul nostru – să devenim un stat puternic”

Președinta Republicii Moldova a salutat pe 15 decembrie aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a noii Strategii de Securitate Națională – inițiativă legislativă care îi aparține. Șefa statului susține că singurul scop al autorităților este transformarea țării dintr-un stat vulnerabil într-un stat puternic.  

„Este un pas mare în direcția consolidării securității și stabilității țării noastre. Strategia vine ca răspuns la schimbarea dramatică a situației de securitate în regiunea noastră. Documentul identifică principalele amenințări și oferă soluții pentru contracararea eficientă a acestora. Astăzi, avem două mari pericole la adresa securității naționale: politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva țării noastre și împotriva păcii, în general, și corupția înrădăcinată în Moldova”, a declarat președinta Maia Sandu.

Șefa statului susține că obiectivele cheie ale noii strategii presupun protejarea independenței și suveranității țării, precum și garantarea siguranței tuturor cetățenilor. Printre obiective se mai regăsește crearea unui stat „puternic” și „respectat”, precum și aderarea la Uniunea Europeană, unde, spune președinta Sandu, „pacea este garantată”.

„Scopul nostru este ca dintr-un stat vulnerabil cu democrație fragilă să devenim un stat puternic, modern, rezilient și european, capabil să aibă grijă de cetățenii săi, care garantează că moldovenii sunt în siguranță acasă și tratați cu respect oriunde în lume”, a conchis președinta.

Amintim că noua Strategie a securității naționale a Republicii Moldova, propusă de președinta Maia Sandu,  a fost aprobată de Parlament. Proiectul a fost aprobat cu votul a 59 de deputați, în ședința din 15 decembrie. Parlamentarii susțin că Strategia este necesară în contextul geopolitic actual, caracterizat de instabilitate și imprevizibilitate, în special în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și a atacurilor hibride asupra țării noastre. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: