Maia Sandu, la 16 ani de la protestele din aprilie 2009: „Vocea lor a spart zidurile fricii – iar unii au plătit un preț foarte mare”

La 16 ani de la evenimentele din aprilie 2009, președinta Maia Sandu a declarat că „astăzi Moldova este o țară care a învățat din durere, care a crescut în conștiință și care știe ce are de apărat”. „Pe 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieșit în stradă nu pentru un partid sau o ideologie, ci pentru o idee simplă și puternică: doar cetățenii au dreptul să-și decidă viitorul. Vocea lor a spart zidurile fricii – iar unii dintre ei au plătit un preț foarte mare pentru acest crez”, a comunicat șefa statului.

„Libertatea nu vine de la sine. Ea trebuie apărată zi de zi, mai ales atunci când este amenințată de cei care vor ca oamenii să trăiască în frică și să renunțe la speranță. Pe 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieșit în stradă nu pentru un partid sau o ideologie, ci pentru o idee simplă și puternică: doar cetățenii au dreptul să-și decidă viitorul. Vocea lor a spart zidurile fricii – iar unii dintre ei au plătit un preț foarte mare pentru acest crez”, a scris șefa statului pe o rețea de socializare.

Maia Sandu a adăugat că „la 16 ani distanță, vedem din nou încercări de manipulare și de subminare a valorilor democratice”.

„Dar astăzi Moldova este o țară care a învățat din durere, care a crescut în conștiință și care știe ce are de apărat. Adevărul, libertatea și demnitatea celor care au suferit pe 7 aprilie ne obligă să rămânem vigilenți. Trebuie să protejăm împreună ceea ce am câștigat cu atâta curaj: dreptul de a ne construi viitorul în libertate și pace”, a conchis președinta.

***

În contextul celor 16 ani de la evenimentele din aprilie 2009, Parlamentul Republicii Moldova găzduiește o expoziție de fotografii.

Potrivit Amnesy International, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliția a reținut cel puțin 600 de persoane, dintre care sute au fost arestate, maltratate și închise în secțiile de poliție. 

Asociația Promo-LEX a scris că patru tineri au decedat în condiții misterioase. Totuşi, autorităţile au recunoscut un singur deces, pe cel al lui Valeriu Boboc, pentru care a fost condamnat la închisoare poliţistul Ion Perju, care a fugit din Republica Moldova fără să-şi ispăşească pedeapsa.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Președinția explică de ce 5 persoane au rămas fără cetățenie: s-au înrolat în armata rusă din regiunea transnistreană

Președinția a venit cu explicații în cazul celor cinci persoane care au rămas fără cetățenia Republicii Moldova, după ce președinta Maia Sandu a semnat un decret în acest sens. Potrivit instituției prezidențiale, măsura a fost luată în urma unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care a constatat că persoanele vizate s-au înrolat voluntar într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană.

„Procedura de retragere a cetățeniei pentru cele cinci persoane a fost inițiată de Agenția Servicii Publice (ASP), în urma unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Potrivit verificărilor efectuate de SIS, aceștia s-au înrolat voluntar în forțele armate ale unui stat străin, mai exact într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, a declarat consilierul prezidențial, Igor Zaharov, pentru NewsMaker.

Amintim că cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie, după ce președinta Maia Sandu a semnat un decret în acest sens pe 17 iulie. Decizia poate fi, totuși, contestată în instanță, conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: