Sandu, la Forumul primarilor: „Nu trebuie să ne unească o ideologie politică, dar este esențial să ne ghidăm de niște valori umane de bază: să nu furi, să nu lucrezi împotriva neamului tău”
Full Article 7 minutes read

Sandu, la Forumul primarilor: „Nu trebuie să ne unească o ideologie politică, dar este esențial să ne ghidăm de niște valori umane de bază: să nu furi, să nu lucrezi împotriva neamului tău”

Reprezentanții autorităților centrale și cei ai administrațiilor publice locale nu trebuie să fie uniți de aceiași ideologie politică, însă trebuie să se ghideze după niște valori umane de bază: să nu furi, să nu minți și să nu lucrezi împotriva țării tale. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu la Forumul primarilor, care are loc pe 9 decembrie, la Palatul Republicii din Chișinău. Totodată, șefa statului a transmis că conducerea țării trebuie să coopereze strâns cu liderii locali pentru a construi sate și orașe prospere.

Maia Sandu a susținut un discurs în debutul Forumului primarilor.

Șefa statului a menționat că eveniment primarii participă la acest eveniment nu doar în calitate de decidenți locali, ci și ca reprezentanți a nevoilor și speranțelor oamenilor din satele și orașele lor.

Oamenii v-au oferit încrederea și susținerea. Oamenii au ieșit la vot cu speranță că voi, alături de consilierii locali, veți munci pentru a construi sate și orașe în care să ne placă să trăim și cu care să ne mândrim. Totuși, în această sală nu sunt doar primari: aici sunt de fapt comunități, pentru că fiecare sintre voi vine cu întreg satul în spate, dacă pot să spun așa. Nu doar ca persoane decidente, ci reprezentați nevoile locuitorilor voștri, speranțele lor, dar și mândria față de locul de baștină. Și anume înțelegerea acestui fapt ne pune pe umeri tuturor o responsabilitate imensă”, a spus șefa statului.

Președinta a spus că forum de astăzi are drept obiectiv modalitatea în care poate fi construit un parteneriat între toate nivelurile administrației pentru a îndeplini așteptările oamenilor.

„Majoritatea dintre noi ne-am născut în sat și am participat sau am fost martorii parteneriatelor, indiferent că pe vremuri le numeam „clacă” sau, pur și simplu, „o mână de ajutor”. (…) Iar acum, mai mult ca altădată, putem mișca Moldova înainte doar prin parteneriat. Ne aflăm într-un moment istoric din evoluția noastră ca stat. În această perioadă, Moldova își definește rolul său în lume. Și prin ceia ce noi, cu toții, facem decidem ce fel de țară construim pentru noi și pentru generațiile viitoare. O țară în care oamenii se simt în siguranță, munca e prețuită, iar tinerii au condiții demne și toți au condiții aici, acasă. Sunt lucurile pe care le vedem în țările europene. Misiunea noastră de a deveni stat membru al UE vine să îndeplinească aceste deziderate”, a declarat ea.

Șefa statului a menționat că aderarea la UE nu e un obiectiv în sine, ci „cel mai rapid mijloc și unica cale” prin care poate fi constuită o Moldovă prosperă.

Acest drum este cu greutăți, vor fi urcușuri și coborâșuri și este nevoie de voință și caracter. Din partea tuturor. Administrația centrală trebuie să-și facă partea ei de responsabilitate. Iar primarii – partea lor de responsabilitate. Cu siguranță că vor fi momente în care nu vom cădea de acord pe fiecare subiect și acțiune, dar ceea ce trebuie să ne unească este un obiectiv simplu – o viață mai bună pentru fiecare locuitor al Moldovei”, a menționat ea.

Maia Sandu a enumerat câteva dintre inițiativele implementate de autoritățile centrale pentru îmbunătățirea calității vieții în localități, printre care, adoptarea Stretegiei de reformă a administrației publice, legea cu privire la energia electrică, legea privind descentralizarea administrativă și alocarea de fonduri externe prin programele „Satul European” și „Satul European Expres”, destinate proiectelor de infrastructură în localități.

De altfel, președinta a solicitat Guvernului, în cadrul forumului, să lanseze cât mai curând apelul pentru „Satul European 2”.

Îmbunătățirea condițiilor de viață este un lucru firesc, care trebuie să fie realizat în fiecare localitate. Iar când vorbim de Uniunea Europeană, anume despre aceasta vorbim. (…) Este important să înțelegem că fără ajutorul financiar european, aceste realizări nu ar fi fost posibile. Și toate proiectele mari – grădinițe modernizate, drumuri reparate, rețele de iluminat și apă potabilă, terenuri de joacă, case de cultură renovate, chiar și compensațiile în facturi nu ar fi fost posibile ajutorul partenerilor de dezvoltare, în special a Uniunii europene. Vreau să fie foarte clar – atunci când cineva se opune drumului nostru european se opune, de fapt, banilor care vin pentru dezvoltarea Moldovei, se opune păcii care este garantată în UE, se opune libertăților și valorilor democrației care sunt protejate în țările europene”, a menționat aceasta.

Totodată, Maia Sandu a cerut Executivului să mărească „semnificativ” și salariile reprezentanților administrațiilor publice locale.

Voi aleșii locali sunteți în prima linie față de nevoile locuiitorilor. Voi îi ascultați zi de zi și pe umerii voștri stă îndeplinirea celor mai urgente și firești lucruri: apă la robinet, transport sigur, grădinițe și școli moderne, sate și orașe amenajate. (…) Și munca aceasta trebuie să fie remunerată cum se cuvine, mai ales că vorbim de un volum de lucru care nu permite de fapt zile de odihnă. Și un exemplu este că ne-am reunit aici sâmbătă, pentru că de luni până vineri nu avem timp pentru aceste discuții. În acest sens, solicit Guvernului să crească simțitor salariile, în primul rând ale primarilor, viceprimarilor cu funcție de demnitate publică secretarilor consiliilor locale. Nu poți cu salarii derizorii să conduci o comunitate spre bunăstare”, a spus ea.

Președinta Sandu a declarat că conducerea centrală are un plan „ambițios” pentru dezvoltarea țării, însă acesta poate fi îndeplinit doar prin colaborare cu administrațiile publice locale.

Noi venim cu programe precum „Satul European”, atragem bani de la partenerii europeni și alți parteneri de dezvoltare pentru drumuri, poduri, infrastructură. Dar aceste lucruri se vor materializa doar dacă administrația publică locală își va crește capacitățile, inclusiv de realizare a proiectelor. Noi vom continua să oferim oportunități, dar de voi depinde să le valorificați. Și nu doar eu am această așteptare. Oamenii din localitățile noastre au această așteptare. Este important să creșteți baza veniturilor proprii. Guvernul va continua să mobilizeze bani pe intern și pe extern, dar nu are cum să vină în fiecare sat să rezolve problemele localităților”, a comunicat aceasta.

Pe final, șefa statului a declarat că pentru implementa proiecte și a duce bunăstarea în localități este nevoie de oameni competenți și integri.

Nu trebuie să ne unească o ideologie politică și nici să avem mereu aceiași părere, dar cred că este esențial să ne ghidăm cu toții de niște valori umane de bază: să nu furi, să nu minți, să nu-ți bați joc de semenii tăi, să nu lucrezi împotriva țării și neamului tău. Lucruri simple, nu-i așa? Da, recunosc: nu aș putea colabora cu persoane care încalcă aceste principii. Eu am fost și voi continua să fiu alături de primarii care lucrează pentru oameni și pentru țară”, a conchis președinta.

***

Forumul primarilor a fost organizat de guvern în colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). La eveniment au fost invitați toți cei 895 de primari din țară.

Programul forumului include două sesiuni de discuții cu reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului și experți din domeniu. În cadrul sesiunilor, participanții vor vorbi despre dezvoltarea localităților în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, despre fondurile de dezvoltare regională și despre oportunitățile existente de modernizare pentru comunități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: