Maia Sandu: Moldova planifică aderarea la UE împreună cu Transnistria
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu: Moldova planifică aderarea la UE împreună cu Transnistria

Președinta țării Maia Sandu susține că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană împreună cu regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută, pe 7 martie, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău.

Președinta susține că diferendul transnistrean nu este un impediment pentru integrarea în UE.

Noi nu putem să aderăm mâine sau poimâine, este un proces mai îndelungat. E important că am făcut acest pas, avem de rezolvat mai multe probleme și sunt sigură că vom găsi o soluție și pentru aceasta. (…) Cetățenii noștri de acolo își doresc să aibă și ei parte de democrație adevărată, să le fie respectate drepturile, să trăiască într-o țară prosperă. Și UE este în primul rând despre pace”, a argumentat Sandu.

În ceea ce privește reacția Tiraspolului după semnarea cererii de aderare, șefa statului a calificat comentariul drept „neserios”.

Asemenea declarații le-am văzut din timp în timp, nu sunt o noutate. Nu este un lucru serios și trebuie să îi întrebăm mai întîi de ce nu renunță la acordul de liber schimb cu UE, dacă nu le place viitorul european al Republicii Moldova, pentru că beneficiază de acest regim de liber schimb. Și multe dintre exporturile de la întreprinderile din regiunea transnistreană merg pe piețele europene și colaborarea cu UE este mai serioasă decât cu Federația Rusă. Cred că tuturor le-ar conveni să ajungă într-o zi să trăiască într-o țară europeană”, a mai spus șefa statului.

Amintim că Tiraspolul a venit cu o reacție după ce președinta Republicii Moldova a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Într-o declarație publicată pe 4 martie, așa-numitul „Minister de Externe” al republicii nerecunoscute a subliniat că un astfel de pas „pune punctul final pe procesul reglementării” diferendului. Instituția a îndemnat autoritățile centrale să „înceapă un dialog cu scopul de a reglementa definitv și în mod civilizat relațiile, pe baza existenței pașnice, în vecinătate, a două state independente”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: