Maia Sandu – noi declarații. Ce spune despre rezultatele scrutinelor din 20 octombrie VIDEO
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu – noi declarații. Ce spune despre rezultatele scrutinelor din 20 octombrie VIDEO

Maia Sandu, candidata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) la scrutinul prezidențial din 20 octombrie, susține un briefing de presă. Este a doua declarație a Maiei Sandu după închiderea secțiilor de votare. Potrivit datelor preliminare, candidata PAS a obținut 42,31% sau 651 500 voturi. Menționăm că până acum au fost prelucrate 99,41% din procesele-verbale. NewsMaker difuzează live declarațiile Maiei Sandu. 

Amintim că urmare a scrutinului din 20 octombrie, după miezul nopții, Maia Sandu a ieșit la declarații în fața jurnaliștilor. Ea a spus că Republica Moldova s-a confruntat pe 20 octombrie și în ultimele luni „cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației” și a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”. Sandu a menționat că sunt probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. „Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a comunicat Sandu. Detalii AICI.

***

Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova au fost chemați la urne pentru a-și alege președintele, în cadrul celui de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Potrivit Codului Electoral, în cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea voturilor, va fi organizat un al doilea tur peste două săptămâni.

Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova nu au votat doar pentru un nou președinte, ci și pentru viitorul direcției politice a țării. Persoanele cu drept de vot au fost chemate să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Pragul de validare la plebiscit a fost depășit. Până acum au fost prelucrate 99,41% procese verbale. Potrivit datelor preliminare, 50,39% au votat în favoarea modificării Constituției și 49,61% s-au pronunțat împotrivă.

Pe 21 octombrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat că așteaptă documentele electorale în originar de la toate secțiile de votare și a menționat că până atunci informațiile privind rezultatele la referendum și prezidențiale „poartă un caracter preliminar”. La rândul lor, consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore după închiderea secțiilor de votare pentru a prezenta procesul-verbal cu privire la totalizarea rezultatelor. După aceasta, CEC va anunța rezultatele finale ale referendumului și alegerilor prezidențiale. Totuși, a declarat președinta CEC, „informațiile preliminare arată că niciunul din cei 11 candidați la funcția de președinte nu a acumulat cel puțin jumătate din voturile alegătorilor și respectiv urmează a fi organizat cel de-al doilea tur de scrutin”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: