screenshot

Maia Sandu: „Nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept”

Președinta țării Maia Sandu susține că, în acest moment, nu există un „risc iminent” pentru securitatea cetățenilor R. Moldova, în special pentru cei din dreapta Nistrului.  Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Șefa statului a reiterat că ar exista neînțelegeri între diferite grupuri din regiunea transnistreană, unele dintre care și-ar dori destabilizarea situației.

„Evident că nu putem avea certitudinea de 100%, însă este cea mai bună explicație, pornind de la informațiile pe care le avem. Cei de la Tiraspol au mai multe instrumente ca să poată prezenta dovezi, pentru că orașul este împânzit cu camere de supraveghere, fiecare mișcare este filmată. Am auzit ce au avut de spus, noi rămânem la concluziile anunțate ieri”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată care dintre părți ar fi pe val momentan, președinta țării a răspuns că este greu de spus, însă este cert că oamenii își doresc pace. Maia Sandu a reiterat că pledează pentru „soluții pașnice” pentru diferendul transnistrean.

„Din analizele noastre, nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept. Aici putem afirma cu mai multă certitudine, pentru că aici instituțiile noastre au acces, pot asigura ordinea publică și siguranța cetățenilor. Sper foarte mult că nici pe malul stâng nu vor exista aceste tentative care să pună în pericol viața cetățenilor”, a adăugat politiciana.

În ceea ce privește opinia consilierului de la Kiev Alexei Arestovici, cu privire la faptul că Moldova ar trebui să ceară ajutorul Ucrainei și României în cazul escaladării situației, Maia Sandu a răspuns:

„Noi suntem în legătură cu partenerii internaționali, folosim relațiile noastre diplomatice pentru a semnaliza potențiale riscuri. Suntem vizitați în permanență. Și astăzi am avut mai multe convorbiri telefonice. Toată lumea este îngrijorată. Încercăm să descurajăm. Evident că nu putem controla toate scenariile, pentru că sunt lucruri care se pot întâmpla în pofida măsurilor pe care le întreprindem. Avem și niște planuri pentru asemenea situații, dar la moment nu există riscuri iminente. Cu o certitudine mare spun asta, în special pentru malul drept”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: