Maia Sandu: „Nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept”
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu: „Nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept”

Președinta țării Maia Sandu susține că, în acest moment, nu există un „risc iminent” pentru securitatea cetățenilor R. Moldova, în special pentru cei din dreapta Nistrului.  Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Șefa statului a reiterat că ar exista neînțelegeri între diferite grupuri din regiunea transnistreană, unele dintre care și-ar dori destabilizarea situației.

„Evident că nu putem avea certitudinea de 100%, însă este cea mai bună explicație, pornind de la informațiile pe care le avem. Cei de la Tiraspol au mai multe instrumente ca să poată prezenta dovezi, pentru că orașul este împânzit cu camere de supraveghere, fiecare mișcare este filmată. Am auzit ce au avut de spus, noi rămânem la concluziile anunțate ieri”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată care dintre părți ar fi pe val momentan, președinta țării a răspuns că este greu de spus, însă este cert că oamenii își doresc pace. Maia Sandu a reiterat că pledează pentru „soluții pașnice” pentru diferendul transnistrean.

„Din analizele noastre, nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept. Aici putem afirma cu mai multă certitudine, pentru că aici instituțiile noastre au acces, pot asigura ordinea publică și siguranța cetățenilor. Sper foarte mult că nici pe malul stâng nu vor exista aceste tentative care să pună în pericol viața cetățenilor”, a adăugat politiciana.

În ceea ce privește opinia consilierului de la Kiev Alexei Arestovici, cu privire la faptul că Moldova ar trebui să ceară ajutorul Ucrainei și României în cazul escaladării situației, Maia Sandu a răspuns:

„Noi suntem în legătură cu partenerii internaționali, folosim relațiile noastre diplomatice pentru a semnaliza potențiale riscuri. Suntem vizitați în permanență. Și astăzi am avut mai multe convorbiri telefonice. Toată lumea este îngrijorată. Încercăm să descurajăm. Evident că nu putem controla toate scenariile, pentru că sunt lucruri care se pot întâmpla în pofida măsurilor pe care le întreprindem. Avem și niște planuri pentru asemenea situații, dar la moment nu există riscuri iminente. Cu o certitudine mare spun asta, în special pentru malul drept”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: