screenshot

Maia Sandu: „Nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept”

Președinta țării Maia Sandu susține că, în acest moment, nu există un „risc iminent” pentru securitatea cetățenilor R. Moldova, în special pentru cei din dreapta Nistrului.  Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Șefa statului a reiterat că ar exista neînțelegeri între diferite grupuri din regiunea transnistreană, unele dintre care și-ar dori destabilizarea situației.

„Evident că nu putem avea certitudinea de 100%, însă este cea mai bună explicație, pornind de la informațiile pe care le avem. Cei de la Tiraspol au mai multe instrumente ca să poată prezenta dovezi, pentru că orașul este împânzit cu camere de supraveghere, fiecare mișcare este filmată. Am auzit ce au avut de spus, noi rămânem la concluziile anunțate ieri”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată care dintre părți ar fi pe val momentan, președinta țării a răspuns că este greu de spus, însă este cert că oamenii își doresc pace. Maia Sandu a reiterat că pledează pentru „soluții pașnice” pentru diferendul transnistrean.

„Din analizele noastre, nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept. Aici putem afirma cu mai multă certitudine, pentru că aici instituțiile noastre au acces, pot asigura ordinea publică și siguranța cetățenilor. Sper foarte mult că nici pe malul stâng nu vor exista aceste tentative care să pună în pericol viața cetățenilor”, a adăugat politiciana.

În ceea ce privește opinia consilierului de la Kiev Alexei Arestovici, cu privire la faptul că Moldova ar trebui să ceară ajutorul Ucrainei și României în cazul escaladării situației, Maia Sandu a răspuns:

„Noi suntem în legătură cu partenerii internaționali, folosim relațiile noastre diplomatice pentru a semnaliza potențiale riscuri. Suntem vizitați în permanență. Și astăzi am avut mai multe convorbiri telefonice. Toată lumea este îngrijorată. Încercăm să descurajăm. Evident că nu putem controla toate scenariile, pentru că sunt lucruri care se pot întâmpla în pofida măsurilor pe care le întreprindem. Avem și niște planuri pentru asemenea situații, dar la moment nu există riscuri iminente. Cu o certitudine mare spun asta, în special pentru malul drept”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Rusia „se bate” cu Moldova pentru extrădarea lui Plahotniuc. Cernăuțeanu: „Noi am fost primii”

Oligarhul fugar, Veaceslav Platon, ar urma să fie extrădat în Republica Moldova, și nu în Rusia, chiar dacă și Moscova a cerut extrădarea sa, la o zi de la reținerea în Grecia. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru Euronews România că prioritate are țara care a depus prima solicitare, în cazul de față Moldova.

„Da, confirmăm (n.r.: că Rusia a declarat că vrea să-l extrădeze la Moscova). A apărut în notița de căutare și am fost informați și noi despre faptul că Rusia, astăzi, a depus solicitare. Dar și pe anumite dosare anterioare istorice. Intuim că este o formă de a încerca preluarea acestuia către Federația Rusă și a-i asigura o protecție de libertate acolo”, a declarat Cernăuțeanu.

El a amintit și precedentul Ilan Șor – anunțat în căutare internațională chiar de Rusia – dar care a reușit să ajungă de cel puțin trei ori la Moscova: „Și vedem că și-a găsit locul de recreere în Federația Rusă”.

Potrivit șefului IGP, legislația după care se conduce Interpol, prevede că beneficiază de extrădarea unui persoane țara care prima a făcut o solicitare în acest sens. Moldova a cerut extrădarea încă în martie, după ce o solicitare similară fusese anterior respinsă. Respectiv, spune Cernăuțeanu, prioritate are țara noastră.

„Nu cred că ar fi posibil ca Plahotniuc să ajungă în Rusia, deoarece mandatul de căutare, care a servit ca temei de reținere, a fost cel al Republicii Moldova. Noi am fost cei care am solicitat acest lucru, noi am fost primii, solicitarea noastră este din luna martie. (…) Rusia a făcut solicitarea astăzi (nr. red: 23 iulie)”, a mai precizat Viorel Cernăuțeanu.

Amintim că Vlad Plahotniuc și fostul deputat democrat Constantin Țuțu au fost reținuți pe 22 iulie pe un aeroport din Grecia, în timp ce încercau să părăsească țara cu destinația Dubai. La nici 24 de ore, autoritățile ruse au transmis o solicitare de extrădare.

Mai multe surse afirmă că Plahotniuc a vizitat recent Federația Rusă. Tot acolo se află și alt oligarh moldovean, Ilan Șor, condamnat definitiv pentru frauda bancară și acuzat că a încercat să influențeze alegerile din 2024 din Republica Moldova, prin tentative de corupere a alegătorilor în defavoarea cursului european al țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: