screenshot

Maia Sandu: „Nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept”

Președinta țării Maia Sandu susține că, în acest moment, nu există un „risc iminent” pentru securitatea cetățenilor R. Moldova, în special pentru cei din dreapta Nistrului.  Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Șefa statului a reiterat că ar exista neînțelegeri între diferite grupuri din regiunea transnistreană, unele dintre care și-ar dori destabilizarea situației.

„Evident că nu putem avea certitudinea de 100%, însă este cea mai bună explicație, pornind de la informațiile pe care le avem. Cei de la Tiraspol au mai multe instrumente ca să poată prezenta dovezi, pentru că orașul este împânzit cu camere de supraveghere, fiecare mișcare este filmată. Am auzit ce au avut de spus, noi rămânem la concluziile anunțate ieri”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată care dintre părți ar fi pe val momentan, președinta țării a răspuns că este greu de spus, însă este cert că oamenii își doresc pace. Maia Sandu a reiterat că pledează pentru „soluții pașnice” pentru diferendul transnistrean.

„Din analizele noastre, nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept. Aici putem afirma cu mai multă certitudine, pentru că aici instituțiile noastre au acces, pot asigura ordinea publică și siguranța cetățenilor. Sper foarte mult că nici pe malul stâng nu vor exista aceste tentative care să pună în pericol viața cetățenilor”, a adăugat politiciana.

În ceea ce privește opinia consilierului de la Kiev Alexei Arestovici, cu privire la faptul că Moldova ar trebui să ceară ajutorul Ucrainei și României în cazul escaladării situației, Maia Sandu a răspuns:

„Noi suntem în legătură cu partenerii internaționali, folosim relațiile noastre diplomatice pentru a semnaliza potențiale riscuri. Suntem vizitați în permanență. Și astăzi am avut mai multe convorbiri telefonice. Toată lumea este îngrijorată. Încercăm să descurajăm. Evident că nu putem controla toate scenariile, pentru că sunt lucruri care se pot întâmpla în pofida măsurilor pe care le întreprindem. Avem și niște planuri pentru asemenea situații, dar la moment nu există riscuri iminente. Cu o certitudine mare spun asta, în special pentru malul drept”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Brian Brown, activist conservator american, lăsat să intre în R. Moldova, după ce a fost oprit la frontieră: „Au spus că au greșit”

Activistul american Brian Brown, a anunțat astăzi, 28 iulie, că i s-a permis intrarea în Republica Moldova, după ce, cu o zi înainte, fusese oprit la frontieră din motiv că urma să participe la conferința conservatorilor, „Make Europe Great Again”, un eveniment despre care SIS susține că ar avea „organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor”.

El a făcut aceste precizări într-o postare pe rețeaua X, după care a apărut în intervenții video alături de liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care a catalogat acțiunile autorităților drept „intimidare”.

„Eram deja în avion și pregătit de decolare când Poliția de Frontieră a urcat la bord și m-a dat jos. Au spus că au greșit și mi-au aprobat intrarea”, a scris Brown pe rețeaua X.

Tododată, activistul a scris că mulțumește ambasadei SUA în Moldova pentru că „și-a făcut timp să-l ajute”.

Menționăm că Brian Brown este președinte al Organizației Naționale pentru Căsătorie și al Organizației Internaționale pentru Familie. 

Potrivit publicației Europa Liberă Moldova, activistul american a fost un oaspete frecvent al Chișinăului în timpul când președinte era socialistul Igor Dodon, care „se orienta tot mai pronunțat spre teme social-conservatoare”, în frunte cu combaterea a ceea ce el și alți conservatori numesc „mișcarea LGBT”.

Brown a fost oaspetele cel mai important al lui Dodon la Congresul Mondial al Familiilor– o manifestare conservatoare ținută la Chișinău în 2018.

***
Mai mulți politicieni din UE și SUA nu ar fi fost lăsați să intre în R. Moldova pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), preconizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. 

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

Mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu explicații referitor la interdicția de intrare aplicată mai multor politicieni străini. Potrivit SIS, aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor.

„În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, se menționează în comunicatul SIS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: