Maia Sandu nu știe dacă Moldova va avea gaz de mâine. Comisarul european pentru buget: Am discutat cum putem ajuta
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu nu știe dacă Moldova va avea gaz de mâine. Comisarul european pentru buget: Am discutat cum putem ajuta

Cu doar câteva ore până în data de 1 octombrie, nu este clar dacă concernul Gazprom va continua să furnizeze gaz natural Republicii Moldova, așa cum prevede contractul încheiat anul trecut. Declarația a fost făcută de către președinta țării Maia Sandu, într-o conferință susținută împreună cu comisarul european pentru Buget și Administrație Johannes Hahn. Oficialul european a dat asigurări că UE va susține R. Moldova.

„Avem rezerve pentru o anumită perioadă – în jur de câteva săptămâni. În cazul în care Gazprom va decide să deconecteze R. Moldova în pofida contractului, vom consuma aceste rezerve și ulterior Guvernul va pune în aplicare planul de achiziție din alte surse. Nu știm la moment cum va proceda Gazpromul, chiar dacă au mai rămas ore numărate până pe 1 octombrie. Dacă vom fi deconectați, în pofida contractului pentru următorii 4 ani, va însemna că Gazprom nu vrea să ne vândă la un preț mai mic, așa cum ar trebui să fie de la 1 octombrie”, a declarat președinta R. Moldova Maia Sandu pe 30 septembrie.

În ceea ce privește furnizarea energiei electrice, Maia Sandu a precizat că se discută atât cu Tiraspolul, cât și cu Ucraina, dar și cu alți potențiali furnizori.

La rândul său, comisarul european pentru buget și administrație a dat de înțeles că, dacă Gazprom va suspenda furnizarea de gaz, acest lucru nu ar fi un gest care să ia prin surprindere Bruxellesul. În același timp, oficialul european a menționat că UE este conștientă de presiunea financiară pe bugetul R. Moldova și că va susține Chișinăul.

„În cazul în care acest lucru se va întâmpla cu adevărat și am văzut în trecut că Rusia nu își onorează niciun fel de obligațiuni, nu își onorează angajamentele, noi vom face tot ce ne stă în putință. Și aceasta a fost una dintre temele de discuție: să vedem cu adevărat cum am putea să ajutăm R. Moldova să beneficieze de volumul necesar de gaz la un preț rezonabil. Nu pot să vă spun mai multe la moment, dar acesta este scopul nostru. Suntem conștienți de constrângerile bugetare și financiare din țara dvs. Este inimaginabil să punem o presiune și mai mare pe buget”, a declarat Johannes Hahn.

***

Potrivit contractului încheiat anul trecut, din 1 octombrie, prețul pentru gazul furnizat de Gazprom pentru Moldovagaz ar trebui să scadă. În același timp, concernul rus a oferit un termen-limită de 1 octombrie pentru prezentarea rezultatelor auditului datoriei istorice de aproape 800 mln de dolari, pretinsă în cadrul negocierilor pentru un nou contract. Președinta Maia Sandu a precizat anterior că primele concluzii ar putea fi prezentate abia la sfârșitul acestui an.

Amitim că auditarea datoriei pretinse de Gazprom este efectuată de două companii una din Marea Britanie și alta din Norvegia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: