Rezultatul auditului datoriei de $800 mln, așteptat la sfârșit de decembrie. Gazprom oferă termen până în octombrie
Full Article 4 minutes read

Rezultatul auditului datoriei de $800 mln, așteptat la sfârșit de decembrie. Gazprom oferă termen până în octombrie

Primele concluzii ale auditului datoriei istorice pretinse de Gazprom de la Moldovagaz, în mărime de circa $800 mln, ar putea fi gata până la finalul anului curent. Declarația a fost făcută de către președinta țării Maia Sandu în cadrul ediției din 12 septembrie a emisiunii „Novaya Nedelia” (Новая неделя) cu Anatolii Golea, de la TV8. Între timp, premierul Natalia Gavrilița a precizat că Gazprom insistă ca rezultatul să fie prezentat până pe 1 octombrie, deși Chișinăul a solicitat amânarea termenului până la sfârșitul lui mai.

Președinta țării Maia Sandu a explicat că achitarea datoriei de $800 mln pretinse de Gazprom se va face tot de către consumatori. Dacă datoria va fi recunoscută, atunci Moldovagaz va solicita distribuirea acesteia în facturi.

„Pe de o parte, plătim niște prețuri atât de mari din cauza pieței. Pe de altă parte, ne cer stingerea datoriei de $800 mln. Iar asta ar însemna, la fel, includerea în tarif. Pentru că este datoria Moldovagaz, nu este datoria Guvernului. Guvernul nu poate achita această datorie. Iar Moldovagaz va merge apoi la ANRE și va spune: includeți în tarif. Iar noi explicăm că trebuie mai întâi să verificăm dacă datoria este, într-adevăr, atât de mare. De unde s-a luat, cine e vinovat. Pentru că Moldovagaz a avut mereu conducători, oameni cu salarii foarte mari. Ei trebuiau să gestioneze în așa fel, ca să nu fie admise datorii”, a explicat Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru un post de televiziune din UTA Găgăuzia.

Șefa statului a precizat că rezultatul auditului îl vom vedea, probabil, la sfîrșitul anului curent – la începutul anului viitor. La observația moderatorului, potrivit căruia vicepremierul Andrei Spînu vorbea anterior despre termenul de 1 martie, Maia Sandu a răspuns: „Probabil este cu rezervă. Probabil, la sfîrșitul anului curent, vom putea vedea primele rezultate”.

 

Pe de altă parte, premierul Natalia Gavrilița a menționat în cadrul unei intervenții la Euronews România că autoritățile au solicitat Gazpromului să amâne termenul-limită al auditului datoriei pretinse până pe 31 mai. Asta în condițiile în care concernul rus pretinde rezultatele până pe 1 octombrie.

„Avem un subiect mai dificil în ceea ce privește auditarea unor datorii istorice. De fapt, Gazprom ne-a spus că data limită e 1 octombrie. Noi, însă, nu putem audita aceste datorii până atunci și am solicitat să fi amânată data până pe 31 mai. Vom vedea cum vom negocia acest aspect”, a mai declarat prim-ministra.

Amintim că, pe 11 august 2022, Agenția Proprietății Publice a anunțat că a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia. Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13.07.2022.

Astfel, cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023.

Datoria de circa $800 mln

În cadrul negocierilor dintre Moldovagaz și Gazprom din 2021 s-a constatat că Moldovagaz a acumulat o datorie istorică de circa 800 milioane de dolari, care datează de la începutul anilor 90. Gazprom i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Pe 29 decembrie 2021, Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Agenția, în calitate de autoritate contractantă, urma să asigure, prin intermediul grupului de lucru creat, întregul proces de organizare și desfășurare a procedurii de achiziție publică a serviciului de audit.

Auditul urma să se încheie în data de 1 mai, însă acesta nici măcar nu a început în termenul prevăzut. Potrivit premierului Natalia Gavrilița, s-a întâmplat din cauza că companiile internaționale au refuzat să se înscrie la licitație, din cauza războiului din regiune.

Societatea pe acțiuni Moldovagaz are trei acţionari principali: Gazprom – 50%, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova – 35,33% și Comitetul de Administrare a Proprietății din regiunea transnistreană – 13,44%. Acțiunile părții transnistrene sunt gestionate tot de Gazprom.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: