Maia Sandu, prima reacție despre moartea lui Navalnîi: „O reamintire a opresiunii regimului asupra opoziției”
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu, prima reacție despre moartea lui Navalnîi: „O reamintire a opresiunii regimului asupra opoziției”

Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție după decesul opozantului rus Alexei Navalinîi. Șefa statului a transmis condoleanțe familiei regretatului politician și tuturor cetățenilor ruși care luptă pentru democrație.

Moartea lui Alexei Navalnîi într-o închisoare rusă este o reamintire severă cu privire la presiunile regimului asupra opoziției. Gândurile mele sincere sunt alături de familia sa, toți rușii cu gândire democratică și cei care luptă curajos pentru libertate și democrație în interiorul și în afara Rusie”, a scris Maia Sandu pe X.

Menționăm că Alexei Navalnîi a fost declarat mort de serviciul rus al penitenciarelor vineri, 16 februarie. Potrivit sursei, acesta s-a fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Avocatul lui Navalnîi a declarat că nu va comenta situația, la cererea familiei politicianului. Potrivit lui, sunt întreprinse toate acțiunile pentru a elucida cele întâmplate.

Cine este Alexei Navalnîi

Născut într-un sat din vestul Moscovei, Aleksei Navalnîi s-a născut ca proprietar de fabrică și a devenit probabil cel mai cunoscut critic al lui Vladimir Putin, scrie G4media, cu referire la Sky News. Activismul său politic, inclusiv investigațiile extinse privind corupția la nivel înalt și candidatura la funcția de primar al Moscovei i-au adus faima și mulți au crezut că reprezintă o amenințare pentru Putin.

La începutul lunii decembrie 2023, el a dispărut dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, unde își ispășea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a numit răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin din anii 2010. El nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin.

Fost politician naționalist, Navalnîi a contribuit la stimularea protestelor din 2011-2012 din Rusia, făcând campanie împotriva fraudei electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul intim al lui Putin și împărtășind descoperirile în videoclipuri șmecherești care au adunat sute de milioane de vizualizări.

Punctul culminant al carierei sale politice a fost atins în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o competiție pentru primăria Moscovei pe care puțini au crezut că a fost liberă sau corectă. A rămas ani de zile un ghimpe în coasta Kremlinului, identificând un palat construit la Marea Neagră pentru uzul personal al lui Putin, vile și iahturi folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev și o lucrătoare sexuală care a făcut legătura între un înalt oficial de politică externă și un oligarh bine cunoscut.

În 2020, Navalnîi a intrat în comă după o presupusă otrăvire cu noviciok de către serviciul de securitate FSB al Rusiei și a fost evacuat în Germania pentru tratament. El și-a revenit și s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost arestat pentru încălcarea eliberării condiționate și a fost condamnat la prima din mai multe pedepse cu închisoarea, care vor totaliza peste 30 de ani în spatele gratiilor.

Putin a lansat recent o campanie prezidențială pentru cel de-al cincilea mandat al său. El este deja cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin încoace și l-ar putea depăși dacă va candida din nou în 2030, o posibilitate, deoarece a făcut să fie rescrise regulile constituționale privind limitarea mandatelor în 2020.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: