Premierul Maia Sandu a propus ca modificările aduse legii procuraturii să fie examinate de Comisia de la Veneția. Într-un briefing de presă care a avut loc astăzi, 11 noiembrie, aceasta a precizat că „pentru continuarea reformelor începute de guvern, este important ca actualul cabinet de miniștri să rămână în funcție” și că inițiativa reprezintă o soluție pentru ieșirea din criza politică.
„După intrarea legii în vigoare, pentru a activa mecanismul nou de preselectare a candidaților și retragerea moțiunii de cenzură, noi vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea spre expertizare Comisiei de la Veneția. Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra aceste legi. Astfel guvernul își va putea continua activitatea”, a explicat Maia Sandu.
Prim-ministrul a argumentat că acest mecanism mai este folosit în multe alte state europene, precum Suedia, Danemarca, Portugalia, România, Serbia sau Austria. „Am datoria în fața oamenilor să mă asigur ca următorul procuror desemnat de CSP va fi independent în acțiunile sale. Chiar dacă prim-ministrul va preselecta candidații, decizia finală aparține CSP și președintelui”, a subliniat Maia Sandu.
PSRM nu a venit deocamdată cu o reacție oficială la propunerea prim-ministrului Maia Sandu.