Maia Sandu, reacție la declarațiile deputatului PAS că țara va renunța la Mitropolia Moldovei: „Nu au nimic cu realitatea”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, reacție la declarațiile deputatului PAS că țara va renunța la Mitropolia Moldovei: „Nu au nimic cu realitatea”

Președinta Maia Sandu, candidata desemnată de PAS la alegerile prezidențiale din toamnă, a spus că declarațiile deputatului partidului de guvernare Vasile Șoimaru „nu au nimic cu realitatea”. Sandu a menționat că „nu există niciun pericol pentru niciuna dintre mitropolii, nici pentru Mitropolia Moldovei, nici pentru Mitropolia Basarabiei”. Potrivit ei, ambele mitropolii au contribuit „la dezvoltarea societății noastre și la păstrarea păcii”. 

Maia Sandu a vorbit, în jurnalul lansat cu ocazia campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, despre declarațiile deputatului Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasile Șoimaru. Cel din urmă a spus că „vine momentul în care și noi, la fel ca Ucraina, o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei”.

„Nu există niciun pericol pentru niciuna dintre mitropolii, nici pentru Mitropolia Moldovei, nici pentru Mitropolia Basarabiei. Dimpotrivă, în acești patru ani noi am făcut mai mult decât oricine pentru a promova pacea și buna înțelegere între aceste mitropolii. Avem relații bune și cu una și cu alta. De fiecare dată, și când mă întâlnesc cu Mitropolia Moldovei și atunci când mă întâlnesc cu Mitropolia Basarabiei, le transmit acest mesaj că avem nevoie de unitate și de pace, de dragul cetățenilor din Republica Moldova. Le mulțumesc pentru contribuția lor la dezvoltarea societății noastre și la păstrarea acestei păci. Declarațiile deputatului nu au nimic cu realitatea, noi am promovat și vom promova în continuare pacea și morala creștină”, a comunicat Maia Sandu.


Pe 28 august, deputatul PAS Vasile Șoimaru a declarat că „va veni momentul când și Republica Moldova va renunța la Mitropolia Moldovei, aflată sub influența Rusiei, la fel cum a făcut Ucraina”. Șoimaru a sugerat că preoții moldoveni, care pleacă în pelerinaj la Moscova, sunt încurajați să se implice în influențarea alegerilor din Moldova și să împiedice parcursul european al țării. Contactați de NewsMaker pentru a clarifica declarația lui Șoimaru și posibilitatea ca Parlamentul de la Chișinău să adopte o lege similară cu cea a Ucrainei, care interzice activitatea bisericilor subordonate Patriarhiei ruse, atât reprezentanții PAS, cât și Vasile Șoimaru au precizat că declarația respectivă reflectă doar opinia personală a deputatului și nu reprezintă poziția oficială a partidului de guvernare. Detalii AICI.

Amintim, pe 24 august curent, de Ziua Independenței Ucrainei, președintele Vladimir Zelenski a promulgat legea care interzice activitatea Bisericii Ortodoxe Ucrainene legată de Moscova. Această decizie, criticată de Rusia, a fost aprobată de Parlament, apoi promulgată de Zelenski, la doi ani și jumătate de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: