Maia Sandu solicită, la Davos, sisteme antiaeriene pentru Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu solicită, la Davos, sisteme antiaeriene pentru Republica Moldova

Republica Moldova a cerut din partea aliaţilor săi sisteme defensive antiaeriene în timp ce războiul în Ucraina vecină continuă, dar eforturile Rusiei de a destabiliza Republica Moldova au eşuat până în prezent. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru agenţiei Reuters, relatează agerpres.ro. 

„Am cerut sisteme de supraveghere şi de apărare aeriană. Înţelegem că Ucraina este prioritară şi trebuie să le primească, dar sperăm să primim şi noi ceva”, a comunicat șefa statului pentru agenție, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Sandu a adăugat că Republica Moldova are nevoie de asemenea de un ajutor financiar extern anul acesta care să fie cel puţin la nivelul celui din 2022, adică cel puţin 600 de milioane de euro, pentru a-şi proteja populaţia în faţa inflaţiei.

***

În octombrie 2022, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi declara că un sistem care să asigure securitatea spațiului aerian al Moldovei costă miliarde de euro și construirea acestuia ar dura de la 3 până la 7 ani. El menționa că „ar fi niște costuri colosale care R. Moldova nu și-ar permite într-un timp scurt să le acopere”.

Pe 14 ianuarie 2023, au fost depistate noi bucăți de rachetă pe teritoriul Moldovei. Ministerul Afacerilor Interne declara că acestea provin din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei. Este al 3 caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamentele asupra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: